Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Po džezovom pianistovi Monkovi pomenovali aj inštitút vo Washingtone

Ilustračná snímka Foto: TASR

Ako uznávaný pianista Monk spolupracoval na nahrávkach Jerryho Newmana, ktoré vznikli v roku 1941 v legendárnom manhattanskom klube Minton’s Playhouse, kde bol Monk prominentným klaviristom.

Rocky Mount/Bratislava 10. októbra (TASR) - Americký pianista a hudobný skladateľ Thelonious Sphere Monk bol označovaný za jedného z najväčších džezových hráčov všetkých čias. V utorok 10. októbra uplynie od narodenia hudobníka 100 rokov.

Thelonious Sphere Monk sa narodil 10. októbra 1917 v Rocky Mount (Severná Karolína, Spojené štáty americké - USA). V deviatich rokoch začal hrať ako samouk na klavír. V mladom veku hrával aj na organ počas bohoslužieb. V dospelosti ho uchvátila džezová hudba.

Už ako uznávaný pianista spolupracoval na nahrávkach Jerryho Newmana, ktoré vznikli v roku 1941 v legendárnom manhattanskom klube Minton’s Playhouse, kde bol Monk prominentným klaviristom. Jeho štýl hrania označovali ako hard swing.

V slávnom manhattanskom klube sa začal proces vytvárania nového džezového smeru - bebopu, čo Monka priviedlo do kontaktu s takými vtedajšími džezovými hviezdami ako boli Dizzy Gillespie, Charlie Christian a Kenny Clarke. Bebop sa vyznačoval veľmi rýchlymi tempami, asymetrickým frázovaním, zložitou harmóniou a spletitými melodickými linkami. Jeho ťažisko spočívalo v improvizácii. V druhej polovici 40. rokov minulého storočia spolupracoval na nahrávkach kvarteta Colemana Hawkinsa.

Medzi jeho podporovateľov patrila aj barónka Kathleen Annie Pannonica de Koenigswarterová, pochádzajúca z bankovníckeho rodu Rothschildovcov, ktorá bola známou patrónkou mnohých amerických džezových hudobníkov. Ich priateľstvo vydržalo až do konca života.

V čase, keď podpísal zmluvu so spoločnosťou Riverside Records (1954-1961) sa tešil priaznivej hudobnej kritike, ale nárast predaja jeho platní nastal až s vydaním albumu Monkových úprav hudby Dukea Ellingtona.

Prvý komerčný úspech zaznamenal v roku 1956 so svojím vlastným albumom Brilliant Corners. V roku 1964 podpísal exkluzívnu zmluvu so spoločnosťou Columbia Records, pod hlavičkou ktorej nahral ďalšie úspešné štúdiové albumy. Monkova posledná štúdiová nahrávka vznikla v roku 1971.

Thelonious Sphere Monk zomrel 17. februára 1982. Pochovaný je na cintoríne Ferncliff Cemetery v Hartsdale v americkom štáte New York.

V roku 1993 Monkovi udelili in memoriam cenu Grammy za celoživotný prínos a v roku 2006 Pulitzerovu cenu. Meno vynikajúceho hráča nesie aj Jazzový inštitút Theloniousa Monka (The Thelonious Monk Institute of Jazz) vo Washingtone (USA).