Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Poľka G. Augušcik v Bratislave zaspieva pesničky Beatles

Foto: TASR/AP

Poľská speváčka je považovaná za jednu z najzaujímavejších postáv svetovej džezovej scény.

Bratislava 4. marca (TASR) – Album The Beatles Nova predstavia v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu v Bratislave jeho tvorcovia - poľská džezová vokalistka Gražyna Augušcik s brazílskym gitaristom Paulinhom Garciom. Je to ich nový spoločný projekt, kde v štýle bossa novy upravili pesničky najpopulárnejšej svetovej skupiny The Beatles.

Poľka je považovaná za jednu z najzaujímavejších postáv svetovej džezovej scény. Od roku 1994 žije v Chicagu a spolupracuje s najvýznamnejšími hudobníkmi, akými sú Michael a Randy Brecker, Jim Hall, Patricia Barber, Toots Thielemans, John Medeski. V roku 2002 získala na Chicago Music Awards titul Najlepšia speváčka. V tomto roku jej program Chopin World Sound v chicagskom Millenium Park videlo vyše 10.000 poslucháčov a koncert bol vyhlásený za jeden z desiatich najvýznamnejších džezových koncertov v chicagskej oblasti za ostatných 30 rokov. Pravidelne sa zúčastňuje na svetových hudobných festivaloch, v minulom roku spievala aj na Bratislavských jazzových dňoch. Speváčka si vytvorila vlastný štýl interpretácie. Nahrala 13 sólových albumov a na desiatkach ďalších spolupracovala ako hosť. Venuje sa najmä prienikom džezu s etnicky zakorenenými štýlmi, ako je klezmer, poľská ľudová hudba či spomínaná bossa nova.

Paulinho Garcia začal hudobnú kariéru v útlom veku a vypracoval sa na jedného z najlepších interpretov brazílskej hudby. Koncertuje po celom svete a vyše desať rokov tvorí so saxofonistom Gregom Fishmanom duo Two for Brazil. Pravidelne spolupracuje aj s inými hudobníkmi. Vydal 11 albumov, ktoré sú úspešné najmä v Severnej a Južnej Amerike.