Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Ponitrianske múzeum predstaví umenie pravekých metalurgov

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/Veronika Klusková

Na začiatok decembra pripravuje múzeum aj výstavu výtvarníkov Združenia sv. Lukáša v Nitre.

Nitra 16. novembra (TASR) – Ponitrianske múzeum pripravuje projekt, ktorý návštevníkov zavedie do dávneho praveku a ukáže im, ako sa ľudia učili spracovávať kovy. Výstava s názvom Po stopách pravekých metalurgov, svedectvo bronzového veku bude sprístupnená od 23. novembra do 30. decembra.

Ako informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, prezentácia bude obsahovať trojrozmerné originálne archeologické nálezy. "Doplnená bude obrazovými prílohami, rekonštrukciou odevov, replík šperkov, nástrojov, zbraní a keramiky, ktoré si budú môcť návštevníci vziať do rúk. Výstava priblíži život človeka v dobe bronzovej aj žiakom základných škôl, ktorí si budú môcť vyskúšať niektoré techniky výroby predmetov," uviedla Packová-Zahradárová.

Ako doplnila, na začiatok decembra pripravuje Ponitrianske múzeum aj výstavu výtvarníkov Združenia sv. Lukáša v Nitre. "Predstavíme na nej od 8. decembra do 28. januára výtvarné diela namaľované olejom, akrylom a rôzne koláže z bilbordov. Tohtoročnou myšlienkou výtvarného stvárnenia je Umenie nám pomáha prežiť a nezblázniť sa. Súčasťou výstavy bude aj výber z diel Ľudovíta Bebjaka, zakladateľa Združenia výtvarníkov sv. Lukáša," povedala Packová-Zahradárová.