Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Populárne piesne Melánie Olláryovej boli dobovými megahitmi

Melánia Olláryová Foto: TASR - Miroslava Cibulková

Z mnohých piesní, ktoré naspievala, sa stali dobové megahity ako Lístoček z brezy, Tak nekonečne krásna, Prečo sa máme rozísť, Zavri oči krásne.

Bratislava 19. januára (TASR/Teraz.sk) – Melánia Olláryová patrila medzi prvé speváčky populárnej piesne na Slovensku. Jej vystúpenia vypredávali estrádne haly a koncertné siene. Z mnohých piesní, ktoré naspievala, sa stali dobové megahity ako Lístoček z brezy, Tak nekonečne krásna, Prečo sa máme rozísť, Zavri oči krásne. Od úmrtia speváčky uplynie v piatok 19. januára 5 rokov.

Melánia Olláryová sa narodila 8. augusta 1928 v Nových Zámkoch. Odmalička spievala, učila sa hrať na klavíri. Na Konzervatóriu v Bratislave študovala operný spev. S Orchestrom Gustava Broma spievala vo vysielaní rozhlasu už v decembri roku 1946, ale – ako študentka konzervatória – pod pseudonymom Melánia Lomnická. V roku 1947 síce získala štipendium na štúdium v Taliansku, ale po februári 1948 už odcestovať nemohla. Na konzervatóriu cez prestávky si občas tajne zaspievala populárne pesničky so sprievodom spolužiaka Harryho Stacha. Redaktorkou hudobného vysielania Československého rozhlasu v Košiciach bola v rokoch 1951-1952. Do Bratislavy sa vrátila v roku 1953, kedy jej kolega z redakcie Pavol Polanský založil veľký rozhlasový orchester. Kariéra speváčky sa mohla začať.



Neskôr prišli prvé gramofónové nahrávky v Supraphone. Speváckou hviezdou sa stala vďaka skladateľovi Gejzovi Toperczerovi. Nahrala viac ako 180 skladieb z pera skladateľov Gejzu Dusíka, Karola Elberta a iných slovenských autorov. Mnohé z jej piesní doslova zľudoveli. Populárna bola aj v Čechách, kde vystupovala aj s českými umelcami ako boli Jan Werich, Vlasta Burian či Ljuba Hermannová.

Šlágrom roka 1957 bola pieseň Lístoček z brezy a predaj platní prevýšil počet 600.000 kusov. Hitmi boli aj Dievčatko z Paríža, Maličká slzička, Na dobrú noc bozk ti dám, Pre pár modrých očí, Skryl sa mesiac za obláčik.

Platinovú platňu, ako výraz uznania za celoživotné dielo a tiež za celkový počet vydaných hudobných nosičov, jej v Českej republike udelili koncom roku 1999 hudobné vydavateľstvo Supraphon, vtedajší minister kultúry ČR Pavel Dostál, umelecké združenie Arttes, nadácia OSA a nadácia Život umělce.



Pri svojej koncertnej činnosti sa speváčka spoznala s viacerými svetovými umeleckými osobnosťami. "V Leningrade som sa zoznámila so skladateľom Dimitrijom Šostakovičom pri koncerte leningradskej filharmónie", zaspomínala speváčka v jednom z rozhovorov.

Vo vypredanej pražskej Lucerne spievala Melánia Olláryová ešte ako 79-ročná v roku 2007 v programe Legendy, aneb stará láska nehrzaví a vyslúžila si obrovský potlesk a uznanie. Na pódium sa vrátila štyrikrát. V júli 2008 vyšiel v Opuse kompilačný album speváčky Retro 1958-1986 s jej najväčšími hitmi.

Melánia Olláryová zomrela v Bratislave 19. januára 2013 vo veku 84 rokov.