Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Posledná rozlúčka s hercom Andrejom Mojžišom bude v pondelok v DJGT

Na snímke herec Andrej Mojžiš. Foto: TASR - Pavol Funtál

Andrej Mojžiš sa narodil 6. októbra 1925 v Kremnici. Jeho meno sa radí k najvýznamnejším menám hereckých osobností na Slovensku.

Zvolen 5. februára (TASR) - Posledná rozlúčka s hercom Andrejom Mojžišom, ktorý umrel v utorok 4. februára vo veku 94 rokov, sa uskutoční v pondelok 10. februára o 15.00 h na javisku jeho domovského Divadla J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Kondolenčná kniha pre širokú verejnosť bude v divadle sprístupnená od 14.15 h, informovalo zvolenské divadlo.

Andrej Mojžiš sa narodil 6. októbra 1925 v Kremnici. Jeho meno sa radí k najvýznamnejším menám hereckých osobností na Slovensku. Hercom DJGT sa stal v roku 1953 a napriek ponukám z iných divadiel zostal celý život verný Zvolenu. „Načo by som odchádzal, veď aj tu sú diváci,“ zvykol hovoriť.

Vďaka svojim kvalitám sa stal jedným z najobsadzovanejších mimobratislavských hercov vo filmoch aj televíznych inscenáciách, jeho hlas znel v mnohých ocenených rozhlasových hrách. V roku 1998 odišiel do dôchodku, spolupráca s divadlom však pretrvala.

Na doskách znamenajúcich svet stvárnil viac ako 150 rôznorodých postáv zo svetového i domáceho repertoáru. Jeho majstrovstvo bolo odmenené viacerými vyznamenaniami a cenami.