Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Posledná rozlúčka s Osvaldom Zahradníkom sa uskutoční v utorok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Divadelný, rozhlasový a televízny dramatik a rozhlasový režisér Osvald Zahradník zomrel 16. augusta v Bratislave vo veku nedožitých 85 rokov.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Posledná rozlúčka so zosnulým režisérom a dramatikom Osvaldom Zahradníkom sa uskutoční v utorok (22.8.) o 11.45 h v obradnej sieni bratislavského krematória. TASR o tom informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák.

Divadelný, rozhlasový a televízny dramatik a rozhlasový režisér Osvald Zahradník zomrel 16. augusta v Bratislave vo veku nedožitých 85 rokov.

Osvald Zahradník sa narodil 16. novembra 1932 vo Veľkom Bočkove na Zakarpatskej Ukrajine v bývalom Československu (v súčasnosti Ukrajina). Absolvent Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, kde v roku 1957 vyštudoval filozofiu a psychológiu, začal v už 50. rokoch 20. storočia uverejňovať v novinách a časopisoch krátke prozaické útvary. V 60. a 70. rokoch bol režisérom Československého rozhlasu v Banskej Bystrici, neskôr redaktorom Československého rozhlasu v Bratislave. V polovici 70. rokov bol vedúcim divadelného oddelenia Ministerstva kultúry Slovenskej socialistickej republiky. Od roku 1976 pôsobil v Slovenskom národnom divadle.

Zahradníkovu tvorbu charakterizovala invenčnosť i umenie citlivo vnímať dialóg prezentujúci nesúlad v medziľudských vzťahoch. Vo svojich dielach sa venoval i konfrontácii sveta ilúzií a skutočnosti, sveta starých ľudí a najmladšej generácie, ale tiež sa vracal k takým témam, ako bola vojna, Slovenské národné povstanie a rodinné problémy. Jeho tvorba prenikla na javiská mnohých krajín - Ruska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Fínska a iných.

V januári 2003 mu prezident SR Rudolf Schuster udelil za významné zásluhy o rozvoj slovenskej dramatickej tvorby štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy.