Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Fotografiou Ladislava Bielika si pošta pripomenie okupáciu v 1968

Slovenská pošta vydá v roku 2018 poštovú známku s motívom najznámejšej fotografie Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Foto: TASR / Vlastimír Andor

Autorom výtvarnej predlohy bude rytec a akademický maliar Rudolf Cigánik.

Bratislava 19. mája (TASR) - Slovenská pošta vydá v roku 2018 poštovú známku s motívom najznámejšej fotografie Ladislava Bielika "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom". Autorom výtvarnej predlohy bude rytec a akademický maliar Rudolf Cigánik. Národná banka Slovenska (NBS) vyrazí v roku 2018 striebornú zberateľskú mincu s témou Nenásilný spontánny odpor občanov proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968. TASR o tom informovala riaditeľka neziskovej organizácie (NO) Camera Obskura Miriam Špániková.

"Známky Slovenskej pošty a mince NBS patria k absolútnej svetovej špičke rovnako, ako diela fotografa Ladislava Bielika. O ich umeleckú synergiu sa osobne zasadil bývalý generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker a súčasný guvernér Národnej banky Jozef Makúch," uviedla Špániková.

Podľa nej tak prejavili svoje manažérske kvality aj občianske cítenie a odvahu použiť na diela, ktoré pôjdu do celého sveta, pôvodný slovenský motív. "Veríme, že tak vznikne poštová známka a zberateľská minca, ktoré budú ešte dlho budúcim generáciám pripomínať odvahu našich občanov a ich odpor voči zákernej okupácii z roku 1968", dodala riaditeľka NO Camera Obskura.

Ako objasnila, poštová známka bude vytlačená technikou oceľotlače z plochej platne, v kombinácii s ofsetom. Vydaná bude v hárčekovom prevedení. Na hárčeku bude celá Bielikova fotografia a známka bude zobrazovať jej centrálny, ikonický motív.

Špániková informovala, že dedičia autorských práv k dielam autora Ladislava Bielika udeľujú nevýhradnú licenciu na jednorazové bezodplatné použitie motívu z jeho fotografie "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom" pri vyhotovení súťažného návrhu výlučne osobám, ktoré sa zapoja do súťaže NBS na výtvarné stvárnenie danej témy a ktoré predložia Národnej banke Slovenska súťažné návrhy v riadnom termíne.

V prípade zvolenia víťazného návrhu a následnej razbe striebornej zberateľskej mince, dedičia uzatvoria s NBS licenčnú zmluvu, ktorou udelia nevýhradnú licenciu na bezodplatné použitie motívu z uvedenej fotografie zo dňa 21. augusta 1968 pri razbe a distribúcii predmetnej zberateľskej mince, a to minimálne počas celého obdobia jej distribúcie.