Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Antošková

Sedem dôkazov, že ťa skutočne miluje je názov nového románu z pera domácej autorky Kataríny Pivarčiovej.

Bratislava 25. marca (TASR) – Nové tituly žánrov spoločenského románu, náučnej literatúry, detektívneho trileru, literatúry pre deti a tínedžerov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

Sedem dôkazov, že ťa skutočne miluje je názov nového románu z pera domácej autorky Kataríny Pivarčiovej. Alin život je jedna veľká katastrofa. Žije v podnájme, práca ju zúfalo nebaví, muži jej života s ňou nikdy dlho nevydržia. Stačí drobný impulz a jej svet je odrazu hore nohami. Vyhodia ju z práce, stratí hlavu kvôli chlapcovi, ktorý je o desať rokov mladší a vzťah s ním nemá absolútne žiadnu budúcnosť. Túži sa vrátiť k svojej rutine, ale už to nejde. Namiesto toho začne spievať v metalovej kapele, načierno nocuje na internátnych izbách, stopuje a svoje zážitky zverejňuje vo vtipných blogoch na internete. A to ešte netuší, že jej pod srdcom rastie drobný problém, z ktorého sa o pár mesiacov stane problém epických rozmerov.

Hudobník, výtvarník, filmový architekt Tomáš Berka napísal knihu Veľká ilúzia alebo ako sa stavia Hollywood. Autor patrí medzi najskúsenejších slovenských filmových architektov, počas svojej kariéry mal popri Jurajovi Jakubiskovi či Jurajovi Herzovi možnosť spolupracovať i s takými velikánmi svetovej kinematografie akými sú Ridley Scott či Stanley Kubrick. V tejto publikácii chce prostredníctvom svojich textov a originálnych fotografií i kresieb predstaviť pomerne neznámu, no mimoriadne zaujímavú výtvarnú profesiu, akou je navrhovanie a stavba filmových dekorácií. Reč bude o vytváraní ilúzie skutočnej, ilúzie z mäsa a kostí, takej, ktorú si môže každý, kto sa dostane do filmových štúdií alebo na nakrúcanie, rukolapne ohmatať či vojsť do nej.

Triler Čas smrti z pera rakúskeho spisovateľa Andreasa Grubera je hrou s časom. „Ak v priebehu štyridsiatich ôsmich hodín zistíte, prečo som uniesol túto ženu, ostane nažive, ak nie, umrie." Podobným odkazom začína sériový vrah každú perverznú hru. Jednu obeť nechá vyhladovať, inú utopí v atramente, ďalšiu zaživa zabetónuje. Mníchovská kriminálna komisárka Sabine Nemezová bezradne pátra po vysvetleniach a motíve otrasných zločinov. Až po boku svojrázneho holandského kolegu zistí, že vrahovi slúži ako predloha stará rozprávková knižka pre deti. Spolu sledujú stopy vraha až do Viedne, kde sa práve páchateľ zahráva s psychoterapeutkou Helen Bergerovou.

Nemecká psychologička Stefanie prichádza s novinkou Tvoje vnútorné dieťa musí nájsť svoj domov. Čitateľovi ukáže, ako získať vzťah k svojmu vnútornému dieťaťu, teda k tej zložke osobnosti, ktorá viac-menej automaticky riadi naše pocity a správanie. Bezpečne ho navedie na cestu, ako nájsť problematické miesto vo vlastnom duševnom svete, ako vyliečiť svoje vnútorné zranenia a ako získať sebadôveru a vnútorný pocit bezpečia.

S ďalšou časťou Denníka odvážneho bojka s názvom Snehová bitka prichádza americký spisovateľ Jeff Kinney. Denník odvážneho bojka (Diary of Wimpy Kid) patrí medzi najúspešnejšie knižné série pre čitateľov vo veku od 10 rokov. Keď sa v Gregovej škole začnú snehové prázdniny, z ulice sa stane zimné bojisko. Decká súperia o územie, stavajú obrovské snehové pevnosti a bránia ich neľútostnou guľovačkou. Greg Heffley a jeho verný kamoš Rowley Jefferson sa ocitnú uprostred najhoršej trmy-vrmy. Musia kľučkovať medzi možnými spojencami, zradcami a znepriatelenými bandami, zatiaľ čo sa celá ulica mení na blázinec.