Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Premiérový úspech Vivaldianno Reloaded v Bratislave

Vivaldianno v Bratislave. Foto: FB Vivaldianno - S&H Photography

Do slovenskej metropoly sa tento unikátny projekt vrátil v novom naštudovaní takmer po štyroch rokoch.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Veľkolepé hudobné predstavenie Vivaldianno sa v novej produkcii pod názvom Vivaldianno Reloaded vrátilo na české a slovenské pódiá. Autor projektu Michal Dvořák a jeho tím si za miesto premiéry zvolili v stredu 10. apríla bratislavskú Incheba arénu. Do slovenskej metropoly sa tento unikátny projekt vrátil v novom naštudovaní takmer po štyroch rokoch. Návrat to bol elegantný a záverečné standing ovation bolo pre účinkujúcich viac ako zaslúženou odmenou.

Príbeh skladateľa a huslistu Antonia Vivaldiho z barokových Benátok preniesli tvorcovia do 21. storočia. Neľahkú životnú púť tohto umelca, ktorého Benátčania volali červený kňaz, zvýrazňuje hudba z jeho obdobia v moderných artrockových aranžmánoch a podporujú veľkoplošné projekcie s animáciami a 3D technológiami. Vizuálna časť je kompletne prepracovaná, výsledný tvar umocňuje light design scény, novo doplnený o lasery. Dôraz je kladený na krásy baroka, Benátok, vizualizácie hudby a na priestor pre predstavivosť publika. Autorom libreta je úspešný spisovateľ a dramatik Tomáš Belko. Exkluzívnym hosťom multimediálnej šou je hollywoodska hviezda Pierce Brosnan. Predstaviteľ agenta 007 nahovoril postavu rozprávača príbehu.

V roku 2019 vystupuje Vivaldianno Reloaded s novým obsadením. Autora a producenta Michala Dvořáka doplnia špičkoví mladí hudobníci, medzi nimi koncertný majster Českej filharmónie Jiří Vodička, talentovaná huslistka Martina Bačová, populárna violončelistka Terezie Kovalová, gitaristi David Pavlík, Jiří Janouch a ďalší sólisti. Artrockovú energiu dodáva sláčikové kvarteto, elektrické a akustické gitary, perkusie, etnické a bicie nástroje. Hudobný a obrazový zážitok umocňujú zrkadloví ľudia Mirror Family a pôsobivá tanečná choreografia.

"Pracujeme na tom viac ako rok. Začíname opäť v Bratislave ako v roku 2015. Možno povedať, že princípy vizualizácie projektu Vivaldianno Reloaded sú podobné ako Laterna Magica, to znamená predná priehľadná projekcia, ale je to obohatené o zadnú ledkovú projekciu a sú v synchróne, pristupujú ďalšie moderné technológie. Na druhej strane sú to klasické divadelné princípy, ktoré používali Číňania už štyritisíc rokov pred naším letopočtom. Ale je to vec, ktorú v súčasnosti neuvidia diváci nikde inde, iba na predstavení Vivaldianno," povedal pre TASR autor projektu Michal Dvořák.

Tento projekt pod názvom Vivaldianno MMVIII mal premiéru v júni 2008, pokračovanie potom pod názvom Vivaldianno MMXII v marci 2012. Nasledovalo Vivaldianno Mesto Zrkadiel s premiérou v bratislavskej veľkej sále Istropolisu 4. júna 2015 a s reprízou 23. novembra 2015.

Z Bratislavy sa projekt sťahuje do Brna, kde sa predstaví 12. apríla, ďalšími zastávkami budú 1. mája Praha a 3. mája Třinec. V polovici mája už cestujú do Tel Avivu, kde odohrajú päť predstavení.