Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Program pre dospelých v BDnR ponúka do konca januára ešte štyri hry

Na archívnej snímke Marián Pecko Foto: TASR/Branislav Račko

Program sa koná v pravidelných hracích časoch, každý utorok a stredu o 19.00 hodine.

Banská Bystrica 22. januára (TASR) - Príbehy z (ne)obyčajného života v podaní kávových dám, história prvej slovenskej kuchárskej knihy a slovenské klasické autorky v netradičnom podaní - to všetko prináša posledná dekáda januára v banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí (BDnR), v programe pre dospelých. Program sa koná v pravidelných hracích časoch, každý utorok a stredu o 19.00 hodine.

Najnovšou inscenáciou BDnR je Európa v korešpondencii. Je to divadelné randevú s osobnosťami európskej minulosti i súčasnosti.

"Réžia Mariána Pecka posúva autentické slová zachytené v európskej korešpondencii do imaginatívnych obrazov súčasného divadla. Vytvára mozaiku slov a príbehov, ktorá sa dotkne našej národnej identity, tak isto ako európskej pamäte, či emocionálneho cítenia a empatie," uviedla k dielu dramaturgička divadla Monika Tatarková.

V inscenácii účinkuje celý herecký súbor BDnR. Predstavenie je na programe v utorok, 23. januára o 19.00 h.

V stredu, 24. januára sa diváci môžu tešiť na jedno zo stabilných predstavení repertoáru pre dospelých, divácky obľúbené Mocad(r)ámy. "Je to mozaika obrazov zo života žien rôzneho veku," hovorí ďalej Tatarková.

V utorok 30. januára o 19.00 h zavedie divadlo divákov do kuchyne jednej (ne)všednej rodiny. "Do kuchyne, v ktorej sa písala aj prvá slovenská kuchárka," približuje dramaturgička túto hru. Jej autorkou je spisovateľka Terézia Vansová. "V originálnej inscenácii T.V. Recepty sa vám predstaví pracovný a rodinný život Terézie a Janka Vansovcov, ktorí veľkú časť svojho života prežili práve na banskobystrickej Fortničke," dodáva.

V stredu 31. januára sa priestor Teátria naladí na poviedky slovenských klasičiek Eleny Maróthy-Šoltésovej a Boženy Slančíkovej-Timravy. Ide o príbeh o radostiach a starostiach obyčajnej matky Moje deti a úsmevnú novelu o zrelej mladuche, ktorá rieši kľúčovú otázku vydaja Za koho ísť?