Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Projekt 100 prinesie aj oscarový Rozchod Nadera a Simin

Režisér a scenárista Asghar Farhadi v nej prináša univerzálny príbeh o tom, ako fatálne dokážu ľudské osudy a rodinné vzťahy ovplyvniť spoločenské predsudky a prísny právny systém.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Tohtoročná putovná prehliadka Projekt 100 ponúkne vo výbere desiatich kinematografických diel, ktoré formujú dejiny svetového filmu, aj strhujúcu drámu zo súčasného Iránu - Rozchod Nadera a Simin (2011). Režisér a scenárista Asghar Farhadi v nej prináša univerzálny príbeh o tom, ako fatálne dokážu ľudské osudy a rodinné vzťahy ovplyvniť spoločenské predsudky a prísny právny systém.

Manželská dvojica Nader a Simin stoja pred životným rozhodnutím, ktoré ovplyvní nielen ich vzťah, ale predovšetkým budúcnosť ich dcéry Termeh. Simin chce odísť z Iránu, Nader sa však tejto myšlienke bráni, pretože sa chce postarať o chorého otca. Simin sa rozhodne požiadať o rozvod. Všetko sa však veľmi skomplikuje, keď sa na Nadera začnú sypať problémy s domácnosťou a starostlivosťou o dcéru a otca, až sa dostane do konfliktu so zákonom. Termeh všetko vníma a neodsudzuje, ale jej pohľad súdi. Čo malo byť len skúškou vzťahu, sa zmení na skutočnú drámu.

"Srdcom filmu je portrét manželstva, páru hlavných postáv. A manželstvo je vzťahom medzi dvoma ľuďmi, často oprostený, nezávislý od konkrétneho času a konkrétnej spoločenskej situácie. Podstata ľudských vzťahov je nezávislá od miesta či kultúry. Odohrávajú sa predsa vo všetkých podmienkach, vo všetkých moderných spoločnostiach a to ony rozhodujú o tom, ako súčasný svet vyzerá," uviedol v rozhovore pre Literární noviny Farhadi, ktorého Oscarom ocenená sugestívna a medzinárodne zrozumiteľná rodinná dráma zo súčasného Iránu prekonáva geografické i kultúrne hranice.

Asghar Farhadi (1972) sa narodil v iránskom Isfaháne. Vyštudoval divadelnú réžiu na Teheránskej univerzite. Začínal nakrúcať filmy na 8-mm a 16-mm kameru ako člen Isfahánskej spoločnosti mladých filmárov a prešiel na písanie hier a scenárov pre televíziu. Jeho celovečerným debutom bol film Tanec v prachu a nasledovalo Krásne mesto. Farhadiho film O Elly, ktorý je podľa viacerých zahraničných kritikov majstrovským dielom, prináša príbeh o skupine mladých ľudí, ktorí si vyšli na výlet ku Kaspickému moru, no ich cesta sa končí tragicky. Snímka dostala Strieborného medveďa na 59. Berlinale. Farhadiho najnovší film zožal množstvo medzinárodných ocenení. Rozchod Nadera a Simin získal Oscara pre najlepší cudzojazyčný film (2012), Zlatý Glóbus pre najlepší cudzojazyčný film 2012 a zvíťazil aj na MFF Berlín 2011.

Už 18. ročník najväčšej edukatívnej putovnej filmovej prehliadky Projekt 100, ktorú organizuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), sa začne 6. septembra. Do konca roka zavíta do 36 filmových klubov a kamenných kín na celom Slovensku.