Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

Projekt SND Divadlo pre všetky deti podporili stovky darcov

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Takmer stovka slabozrakých a nevidiacich detí z Bratislavy a Levoče navštívila dopoludňajšie predstavenie Luskáčika (13. 12), balet s Čajkovského hudbou im priblížila aplikácia v mobiloch.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) privítalo 13. a 14. decembra na predstaveniach Luskáčik vyše 200 detí v rámci charitatívneho projektu Divadlo pre všetky deti. "Vďaka možnosti prispieť na tento projekt pri online nákupe vstupenky ho už týmto spôsobom podporilo viac ako tisíc darcov," informuje PR manažérka Jana Alexová. Dodáva, že na projekt v budúcom roku získalo divadlo tiež dva granty vo výške vyše 20.000 eur.

Takmer stovka slabozrakých a nevidiacich detí z Bratislavy a Levoče navštívila dopoludňajšie predstavenie Luskáčika (13. 12), balet s Čajkovského hudbou im priblížila aplikácia v mobiloch. "Vďaka audiokomentáru zosynchronizovanému s hudbou mohli deti cez jedno slúchadlo počuť opis jednotlivých obrazov," dodáva divadlo k projektu Luskáčik pre nevidiacich, ktorý iniciovala nevidiaca Galina Kubalová.

"Jej syn tancuje v balete, čo ju inšpirovalo k nápadu, aby ho týmto spôsobom priblížila aj iným, rovnakom hendikepovaným ľuďom," vysvetľuje SND. Na Luskáčikovi privítalo (14. 12.) aj deti, ktoré združuje občianske združenie Nádej na život, a deti zo špeciálnych škôl v Piešťanoch a Trnave, spolupracujúce s OZ Úsmev pre druhých. Združenie prepája a pomáha rodinám so zdravotne hendikepovanými deťmi. Väčšina z nich bola v SND vôbec prvýkrát.

Projekt je financovaný vďaka darcom, ktorí naň prispievajú dobrovoľnými príspevkami pri nákupe svojich vstupeniek na webe divadla i darcom prispievajúcim jednorazovo vyššou sumou. Spolu ich od začiatku sezóny bolo viac ako tisíc. "Všetkým darcom, ktorí prispeli na tento projekt, by som sa chcel čo najsrdečnejšie poďakovať. Naša spoločnosť potrebuje viac ľudskosti, empatie, lásky, dobrých skutkov a radosti, preto som veľmi rád, že ju v divadle dokážeme vďaka nim spoločne rozdávať," dodal generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Pri financovaní projektu a rozvoji detských programov pomôžu SND aj granty. Tie získalo koncom roka od Nadácie VÚB, ktorá projekt podporila sumou 20.000 eur, a z Nadácie SPP získala inštitúcia ďalších 6000 eur. "Vďaka týmto financiám dokážeme u nás v divadle nielen privítať viac detí, ale tiež im môžeme priblížiť divadelné umenie prostredníctvom rôznych kreatívnych workshopov a edukačných materiálov, ktoré v úzkej spolupráci s inscenačnými tímami vznikajú v našej réžii, a rozvíjať tak povedomie a záujem detí o divadelnú kultúru," uzavrel Drlička.