Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Projekt Spýtaj sa vašich pripomenie August '68 interaktívnou formou

Dokumentárne snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na archívnej snímke Štúrova ulica a Námestie SNP. Foto: TASR archív

Okrem dokumentu, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS a webstránky projektu sa uskutoční aj séria premietaní spojených s diskusiami.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Projekt Spýtaj sa vašich, ktorý sa interaktívnou formou snaží vytvoriť živý pamätník udalostí 21. augusta 1968 bude mať tri časti. Okrem dokumentu, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS a webstránky projektu sa uskutoční aj séria premietaní spojených s diskusiami. Na utorkovom brífingu v Bratislave o tom informovali autorky projektu.

"Cieľom všetkých foriem prezentácie je priniesť príbehy obyčajných ľudí, ktorí majú na tieto dni silnú spomienku," ozrejmili autorky koncept celého diela. "Chceme vytrhnúť tieto zásadné udalosti z učebníc dejepisu a zasadiť ich do kontextu histórie rodín, ľudských osudov a pohnútok, ktoré našu krajinu formujú dodnes," dodali.

"Polhodinový dokument bude mozaikou výpovedí, ktoré som vyzbierala od ľudí po celom Slovensku a aj od tých, čo po 21. auguste 1968 odišli do emigrácie," spresnila o filmovom diele jeho režisérka Barbora Berezňáková. Dokument bude mať premiéru 20. augusta o 20.10 h na Dvojke RTVS.

Webstránka www.spytajsavasich.sk bude spustená k 21. augustu a v duchu svojho názvu bude vyzývať verejnosť, aby zbierali a pridávali spomienky na August '68 prostredníctvom autentických textov, fotografií a audionahrávok. "Napriek tomu, že web ešte nie je spustený, už od ohlásenia projektu na začiatku júla nám prichádzajú spomienky pamätníkov a ich detí na e-mail a facebookovskú stránku projektu," prezradila Pavlína Morháčová, spoluautorka námetu i grafická dizajnérka filmu a webu.

Séria premietaní sa začne 20. augusta o 21. h v Bratislave na stenu obchodného domu na Kamennom námestí. "Ide o staršiu časť budovy obchodného domu, ktorá bola otvorená práve v roku 1968," vysvetlila Eva Vozárová, ktorá má na starosti PR a produkciu projektu. "Necelý polhodinový dokument pustíme niekoľkokrát – chceli sme, aby čas projekcie čo najviac korešpondoval s časom, kedy na územie Československa vstúpili vojaci Varšavskej zmluvy," priblížila.

V deň bratislavskej projekcie sa uskutoční premietanie i v Banskej Štiavnici, Košiciach, Zvolene a Spišskej Novej Vsi. V nasledujúcich týždňoch sa bude dokument premietať v ďalších slovenských mestách. Potvrdených sú približne dve desiatky miest. Autori majú ambície uskutočniť projekcie spojené s diskusiou aj v školách.

Projekt Spýtaj sa vašich by mal pokračovať aj v budúcom roku, na 50. výročie Augusta '68 by malo v rovnakom duchu nadviazať 30. výročia Novembra '89.