Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Prozaik a autor rozhlasových poviedok Ladislav Hrubý má 60 rokov

Na archívnej snímke z krstu knihy prozaik Ladislav Hrubý. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenský prozaik Ladislav Hrubý je podľa literárnej kritiky označovaný za jedného z najtalentovanejších kysuckých spisovateľov.

Žilina/Bratislava 11. septembra (TASR) - Slovenský prozaik Ladislav Hrubý je tvorcom zvláštnej formy snových próz, akéhosi kysuckého magického realizmu. Je zároveň autorom viacerých rozhlasových poviedok a námetu k dokumentárnemu filmu Zjavenie Matúša Lašúta. V pondelok 11. septembra oslavuje 60 rokov.

Rodák zo Žiliny sa narodil 11. septembra 1957. Vzdelával sa na gymnáziu v Kysuckom Novom Meste v rokoch 1972-1976. V štúdiu pokračoval na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Po absolvovaní vysokej školy sa venoval pedagogickej činnosti. Pôsobil ako profesor na vojenskom gymnáziu v Moravskej Třebovej (dnes Česko) a v rokoch 1981-1987 učil na základnej škole v Krásne nad Kysucou. Neskôr bol redaktorom časopisu Slovensko, novín Cieľ a časopisu POVEX. V rokoch 1993-1994 pracoval v denníku Smer v Banskej Bystrici, Televízii Sever a od 1998 bol učiteľom na odbornom učilišti v Čadci.

Prvé prozaické pokusy prevažne s kysuckou tematikou publikoval v zborníkoch pod pseudonymom Boris Vaňovec.

Do literatúry sa zapísal dielami Na večeru budú štvorlístky (1984), Druhý dych (1985), Variácie na život (1986), Kruh (1987) a ďalšie.

Autor zarezonoval medzi čitateľmi dielom Kráľovstvo na zemi (2004). Táto poviedková kniha je súborom pestrých prozaických útvarov s vysoko kultivovaným jazykom pôsobí autentickým dojmom.

Bez povšimnutia nezostalo ani dielo Hostia z hraničného mesta (2009). Autor opisuje príbeh dvoch montážnikov, ktorých zastihne celý rad bizarných príhod, erotických epizód i napínavých dobrodružstiev.

Ďalší autorov literárny počin Cesty na vrch Sad (2010) je zbierkou jedenástich poviedok opäť z prostredia Kysúc. Ústredným motívom próz je vyrovnávanie sa človeka súčasnosti nielen s vlastnými nedostatkami, ale aj s problémami doby, ktorá ich nemilosrdne zasahuje. Za zbierku poviedok Cesty na vrch Sad mu v roku 2010 udelili prémiu Literárneho fondu za pôvodnú literárnu tvorbu.

Znepokojivou správou o existenciálnej bezvýchodiskovosti mladých je román Biele deti na úteku (2014). Hrdinami sú ľudia na okraji spoločnosti, so svojimi túžbami, ideálmi i láskami.

Ostatnou knihou autora, ktorá vyšla v roku 2016 je Amulet, dvojzubec a Hviezdy univerza. Román vyšiel vo Vydavateľstve Matice slovenskej v Martine a ilustroval ho akademický maliar Stano Lajda.

Slovenský prozaik Ladislav Hrubý je podľa literárnej kritiky označovaný za jedného z najtalentovanejších kysuckých spisovateľov.