Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

RTVS zvýši podiel spravodajských programov

Na asrchívej snímke generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Foto: TASR Jakub Kotian

V rámci vysielania Dvojky sa zníži i podiel dokumentárnych diel.

Bratislava 12. decembra (TASR) - V roku 2019 odvysiela RTVS prostredníctvom svojich dvoch televíznych okruhov 16.485 hodín programov, čo je v porovnaní s rokom 2018 o 192 hodín viac. Zvýši sa podiel spravodajských programov, naopak, menej bude športových prenosov a zábavných relácií. Vyplýva to z Programového konceptu RTVS na rok 2019, ktorý v stredu schválili členovia Rady RTVS.

Zvýšenie celkového rozsahu vysielania súvisí najmä s dlhodobým zámerom – postupne sa priblížiť k 24-hodinovému vysielaniu na oboch okruhoch RTVS. "Zároveň vychádza z plánovaného vysielania nočných záznamov z rokovaní Národnej rady SR a požiadaviek Medie RTVS na 24-hodinové vysielanie pri zaradení športových prenosov v súvislosti s vysielaním reklamy a dodržaním zákonného percenta jej podielu na vysielaní," upozornil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

V súvislosti s očakávanými nižšími príjmami na výrobu a nákup nových zábavných programov sa výraznejšie znižuje podiel tohto formátu vo vysielaní. "Čiastočnou náhradou majú byť akvizičné filmy a hudobné programy vo vlastnej výrobe," informoval Rezník.

Zníži sa i podiel športu na Jednotke, čo súvisí s menším rozsahom vysielania priamych prenosov z vrcholných športových podujatí, ktorých je v roku 2019 menej ako v roku 2018. Naopak, na Dvojke podiel športových prenosov mierne narastie, čo sa odvíja od zaradenia pravidelných prenosov z tzv. palubovkových športov.

V rámci vysielania Dvojky sa zníži i podiel dokumentárnych diel. "Je to spôsobené vysokou rozpracovanosťou dokumentov, ktoré sú v dôsledku i náročnosti témy, jej spracovania a rozdelenia financovania v prechodovej alebo viacročnej výrobe," ozrejmil Rezník.

Na oboch okruhoch narastá podiel spravodajských relácií, čo zasa súvisí s faktom, že oproti tomuto roku, keď sa vo vysielaní viac objavovali prenosy z najvýznamnejších športových podujatí, bude mať spravodajstvo väčší priestor v štandardnom dennom vysielaní. Menší počet športových prenosov umožní i nárast podielu premiér slovenských audiovizuálnych diel na celkovom vysielacom čase jednotlivých televíznych programových služieb.