Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

RTVS odvysiela dokument o kľúčových miestach histórie filmu

Scéna z filmu Pulp Fiction. Foto: Zdenko Hanout

Spolu s každou časťou si diváci môžu pozrieť aj film, o ktorom Mark Cousins v danej časti dokumentu rozpráva.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Diváci verejnoprávnej Dvojky sa môžu tešiť na 15-dielny dokument Príbeh filmu: Odysea z dielne režiséra Marka Cousinsa. "Spolu s ním prinesie Dvojka každý piatok aj kultový film, ktorý nadviaže na dokument. Medzi nimi napríklad aj Pulp Fiction, Krížnik Potemkin či Odviate vetrom," uviedla pre TASR PR manažérka RTVS Silvia Turnerová. Púť históriou kinematografie odštartuje 20. septembra. Prvá časť dokumentu je venovaná zlatému veku svetového filmu, po ktorom si budú môcť fanúšikovia filmu pozrieť tituly Cesta na Mesiac a Casablanca.

Dokumentárny seriál režiséra Marka Cousinsa mapuje kľúčové miesta histórie filmu. Cousins, ktorý sa postaral o réžiu, scenár, kameru aj strih, strávil natáčaním 15-hodinového dokumentu šesť rokov a precestoval štyri kontinenty. "Fascinujúca cesta filmu začína v malých kinách a končí ako globalizovaný a miliardový priemysel. V dokumente Cousins zachytáva aj vznik Hollywoodu, začiatky nemého filmu či vzrušenie, ktoré priniesli prvé zvukové snímky, venuje sa aj japonskej, nemeckej, francúzskej, talianskej či škandinávskej kinematografii," poznamenala Turnerová s tým, že seriál rozpráva i o vplyve 2. svetovej vojny na vznik komédií či umelecký rozvoj filmu v Rusku. "Jedným z najdôležitejších prínosov seriálu je to, že ide za hranice aj našim divákom bežne známeho filmového sveta Európy a Hollywoodu a prináša pohľad na často neprávom prehliadané kinematografie Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky, ktoré sú minimálne rovnako zaujímavé,“ prezradila dramaturgička RTVS Monika Mikušová.

Filmových fajnšmekrov čaká viac než len dokument. Spolu s každou časťou si môžu pozrieť aj film, o ktorom Mark Cousins v danej časti dokumentu rozpráva. V programe je napríklad kultový film Pulp Fiction: Historky z podsvetia po časti venovanej nezávislému americkému filmu, či nemý film z roku 1925 Krížnik Potemkin v časti venovanej kinematografii 20. rokov 20. storočia a zlatému veku svetovej kinematografie.