Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

RTVS v stredu uvedie dokument a diskusiu o Cyrilovi a Metodovi

Sochy sv. Cyrila a sv. Metoda počas Slávnosti sv. Cyrila a sv. Metoda v Kapušanoch pri Prešove, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Slovanskí apoštolovia, solúnski bratia Cyril a Metod pôsobili na území Veľkej Moravy v 9. storočí, kde boli vyslaní byzantským kráľom Michalom III. na žiadosť kniežaťa Rastislava.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) uvedie v stredu (10. 4.) o 20.30 h na Jednotke dokument a diskusiu o solúnskych bratoch Cyrilovi a Metodovi. Ich príbeh priblížia herečka Božidara Turzonovová a Cyril Vasiľ, gréckokatolícky arcibiskup a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Slovanskí apoštolovia, solúnski bratia Cyril a Metod pôsobili na území Veľkej Moravy v 9. storočí, kde boli vyslaní byzantským kráľom Michalom III. na žiadosť kniežaťa Rastislava. Ten sa snažil získať politickú podporu na ustálenie moci a pomoc v boji o nezávislosť spod franskej moci.

Konštantín, ktorý prijal mníšske meno Cyril, vytvoril nové písmo hlaholiku a ako prvý preložil do slovanského jazyka časti Biblie a texty bohoslužieb. "To, že boli bratia i šikovnými diplomatmi, dokázali pri jednaní s pápežom, ktorý uznal ich základné požiadavky: založenie školy vedenej Metodom, ktorá znamenala začiatok éry rozvoja slovanského písomníctva, vysvätenie slovanských učeníkov a uznanie tzv. staroslovienčiny ako štvrtého kresťanského liturgického jazyka," doplnila Turnerová.

V stredu 17. apríla odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú ďalšiemu kandidátovi na titul Najväčší Slovák Alexandrovi Dubčekovi.