Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ruský bál 2013 bol výnimočnou udalosťou

Tretí ročník Ruského bálu Foto: Východoeurópsky podnikateľský klub

Tretí ročník Ruského bálu znamenal v sobotu 16. februára 2013 spojenie slovenskej a ruskej kultúry, umenia, výbornej spoločnosti a kuchyne pod jednou strechou.

Bratislava 21. februára (TERAZ.sk - OTS) - Tretí ročník Ruského bálu organizoval Východoeurópsky podnikateľský klub. V bratislavskej Inchebe sa zišli významné slovenské a ruské osobnosti z oblasti kultúry, vedy, umenia, podnikania či politiky. Dámy opäť zažiarili v krásnych róbach, páni boli gentlemanmi v elegantných smokingoch a frakoch. Priestory Incheby sa aj tento rok zmenili na tanečnú sálu, v ktorej si vyše 500 hostí mohlo vychutnať vystúpenia významných slovenských umelcov a ruskej speváčky Slavjany.

Hostia si na úvod pozreli 10-minútové video o 20 rokoch slovensko-ruského priateľstva, ktoré spolu so spevákmi zo skupiny La Gioia neoficiálne otvorili bál.

Spolu s moderátorskou dvojicou Verou Wisterovou a Michalom Hudákom privítal hostí aj veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike, Jeho Excelencia Pavel Maratovič Kuznecov. Slávnostným večerom hostí sprevádzal balet Slovenského národného divadla, Milo Suchomel big band, speváci z formácie La Gioia, energickí Cigánski diabli, dievčenské inštrumentálno-vokálne trio G – Strinx a špeciálny hosť z Ruska – speváčka Slavjana.

Veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike, Jeho Excelencia Pavel Maratovič Kuznecov a slovenský právnik a politik Ján Čarnogurský odovzdali ceny „Slovanka“ za neoceniteľný prínos pre rozvoj ruskej a slovenskej kultúry, jazyka a humanitárne skutky ruskému prominentnému vedcovi a verejnému činiteľovi v modernej Ruskej federácii – Ruslanovi Semjonovičovi Grinbergovi a slovenskému filantropovi a mecenášovi umenia – Jozefovi Markuljákovi. Autorom sochy „Slovanky“ je slovenský sochár Norbert Kelecsényi. Cenu prvýkrát odovzdali už na prvom Ruskom bále v roku 2011.
Foto: Východoeurópsky podnikateľský klub

Ruslan Semionovič Grinberg významný ekonóm, ktorý vedecky zdôvodnil zmenu ekonomickej formácie v Rusku a krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a fakticky vyvinul nový smer v ekonomickej teórii. Jeho vedecké práce sú známe nielen v Rusku, ale aj v Európe, Spojených štátoch a ďalších krajinách sveta. Je to významný organizátor a propagátor vedy, riaditeľ Inštitútu ekonomiky Ruskej akadémie vied, vedúci niekoľkých katedier v rôznych vzdelávacích inštitúciách, vrátane Moskovskej štátnej univerzity a profesor viacerých univerzít. Pán Grinberg je aj emeritným profesorom Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. je predsedom niekoľkých konzultačných rád, vrátane Rady expertov najvyššej komory Ruského parlamentu. Je šéfredaktorom časopisu MIR PEREMEN, ktorý pokrýva širokú problematiku vedeckého a sociálno-politického života v Rusku.

Jozef Markulják má jedinečný zmysel pre krásu, ktorý pomáha identifikovať mladých umelcov, sochárov a skutočné klenoty umenia na Slovensku. Aktivity pána Markuljáka pomáhajú nielen podporovať a propagovať slovenské umenie, rovnako pomáhajú zviditeľňovať a rozvíjať takmer všetky druhy umeleckých remesiel.

Je mi nesmiernou cťou, že práve títo dvaja významní páni dostali cenu „Slovanka“ za ich celoživotný prínos v rozvoji slovensko-ruských vzťahov. A zároveň mám obrovskú radosť, že sa prítomní hostia na bále zabávali a toto podujatie sa stalo nie formálnym, ale priateľským stretnutím. Už v najbližších dňoch začneme vo Východoeurópskom podnikateľskom klube s prípravou ďalšieho ročníka Ruského bálu, na ktorom sa budeme snažiť vytvoriť podobnú úžasnú atmosféru. Môžem prezradiť, že už teraz pre hostí pripravujeme novinky a prekvapenia, na ktoré sa vo februári 2014 budú môcť tešiť,“ uviedol prezident klubu Martin Macko.

Na bále sa stretli aj ďalšie významné osobnosti, ako bývalý prezident Slovenskej republiky pán Rudolf Schuster, predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky pán Štefan Harabin, či generálny riaditeľ Slovenského národného divadla pán Marián Chudovský. Medzi pozvanými hosťami nemohli chýbať ani vrcholoví zástupcovia Sberbank Slovensko, ktorá deň pred bálom úspešne začala svoju činnosť na slovenskom trhu.