Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Samuel Tomeček vydal nový album s názvom Ikony

Na snímke Samuel Tomeček. Foto: Facebook Samuel Tomecek

Album vychádza v digipacku, ktorý obsahuje 44-stranový booklet so všetkými textami a fotografiami.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Spevák Samuel Tomeček prichádza na hudobnú scénu s novým štúdiovým albumom, ktorému dal názov Ikony. Podtitul Slovenské hity, ktoré nestarnú napovedá, že interpret týmto albumom vzdal úctu slovenskej hudobnej scéne a piesňam, ktoré zazneli prvýkrát pred desiatkami rokov v podaní Karola Duchoňa, Františka Krištofa Veselého, Jara Filipa, Deža Ursinyho či Jozefa Benedika.

Album ponúka tucet piesní a jednu bonusovú nahrávku. Sú nimi Zbohom buď, lipová lyžka (originálnu verziu nahral Michal Dočolomanský pre muzikál Na skle maľované), Valutový cudzinec (Jaro Filip, Milan Lasica, Július Satinský), Tancujem s tebou rád (Karol Duchoň), Len bez ženy (František Krištof Veselý), Kúpim si zrkadlo (Jozef Benedik), Keď som išiel (Jaro Filip, Milan Lasica, Július Satinský), Vám, vám, jedine vám (František Krištof Veselý), Čardáš dvoch sŕdc (Karol Duchoň), Tvár v zrkadle (Dežo Ursiny), Ach, to by boli vojny malebné (Jaro Filip, Milan Lasica, Július Satinský), Ja som optimista (František Krištof Veselý) a Mám ľudí rád (Karol Duchoň). Bonusom na platni je pieseň Od Čadce k Dunaju, ktorej originál zaznel v podaní Karla Kryla.

Album vznikol v štúdiu Fair Play Music, nahrali ho Samuel Tomeček (spev, klávesy), Samuel Kovács (gitary), Miroslav Gazdík (basgitara), Marcel Buntaj (bicie) a hostia Katka Ščevlíková (vokály), Anton Marko, Roland Kánik, Ondrej Juráši, Mário Belák a Karolína Beňačková. Vychádza v digipacku, ktorý obsahuje 44-stranový booklet so všetkými textami a fotografiami. Grafiku albumu aj bookletu pripravila Samova manažérka Kristína Mohrová.

Nápad na vydanie albumu vznikal dlhšie. "Tým, že už päť rokov pôsobím v relácii Milujem Slovensko, tam som sa dostal asi k päťsto skladbám a v podstate k väčšine, čo sú na tomto albume. Ako sme zaradili niektoré skladby aj do našich koncertov a videl som, že ľudia pozitívne reagujú. Aj to bol moment – tak urobme niečo pre slovenskú hudbu – a spojilo sa to cez moju školu, cez Milujem Slovensko, cez koncerty. Išlo o to, aký názov tomu dáme, to bolo podstatné, aby to nebolo iba nejaké cover CD iných umelcov. Chcel som, aby to malo vyššiu hodnotu, preto sú tam interpreti a skladatelia, ktorí už väčšina nie sú medzi nami. Zoznam piesní som sa snažil urobiť tak, aby to dávalo nejaký zmysel Predpríprava tohto CD bola dosť dlhá," povedal Samuel Tomeček pre TASR k vzniku albumu. Spevák s kapelou plánuje predstaviť tento projekt a album fanúšikom na celom Slovensku. Na budúci rok preto pripravuje turné.

Spevák, skladateľ a hudobník Samuel Tomeček (*22.5.1986, Bratislava) začal svoju spevácku dráhu v prvej sérii speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar v roku 2004, kde sa umiestnil v prvej desiatke. V roku 2005 vydal debutový album Mladý a drzý, ktorý mu produkoval Ivan Tásler. V roku 2009 vydal druhý album Ako v nirváne. Dnes má na svojom konte s kapelou viac ako 700 odohraných koncertov. Vyštudoval hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, popri tom aj skladbu a kompozíciu na Konzervatóriu, pokračuje v doktorandskom štúdiu, téma jeho práce má názov Vokál v rockovej hudbe od roku 1989 po súčasnosť na Slovensku. K jeho popularite prispelo aj účinkovanie formácie Samuel Tomeček Band v úspešnej televíznej relácii Milujem Slovensko. V novembri 2016 vydal tretí album Nespím. V auguste 2017 nahral so Celeste Buckingham duet Shoes.