Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jubilujúcu Sharon Stoneovú označujú za najinteligentnejšiu herečku

Americká herečka Sharon Stoneová. Foto: TASR/AP

Herečka má za sebou dve vysoké školy, ukončila odbory Kreatívne spisovateľské umenie a Krásne umenia. Príroda ju obdarila vzhľadom, ktorý ju priviedol na súťaže krásy a do sveta reklamy.

Meadville/Bratislava 9. marca (TASR) - Jedna z najinteligentnejších a najšarmantnejších hollywoodskych herečiek Sharon Stoneová sa dožíva 55. narodenín. Herečka účinkovala približne v tridsiatich snímkach, hosťovala v mnohých televíznych programoch a pôsobila aj ako producentka. Stala sa novodobou bohyňou lásky. Narodila sa 10. marca 1958 v Meadville v USA.

Hlavná ženská predstaviteľka erotického trileru Základný inštinkt má za sebou dve vysoké školy, ukončila odbory Kreatívne spisovateľské umenie a Krásne umenia. Príroda ju obdarila vzhľadom, ktorý ju priviedol na súťaže krásy a do sveta reklamy. Jej filmovým debutom bola v roku 1980 snímka Stardust Memories (Spomienky na hviezdny prach). Prelom v kariére pre ňu znamenalo účinkovanie vo filmoch Total recall (1990) a už spomínaný Basic Instinct (Základný inštinkt, 1991). Ďalším úspechom v jej kariére bola úloha alkoholičky, podvodníčky a mafiánskej manželky vo filme Casino (Kasíno, 1995).

Koncom septembra a začiatkom októbra 2001 herečku hospitalizovali na niekoľko dní pre krvácanie do mozgu. Podľa jej názoru bolo krvácanie do mozgu dôsledkom dlhodobého nosenia ťažkej potápačskej prilby počas nakrúcania filmu Sféra (Sphere, 1998). Tento herečkin pocit však mnohí experti nepovažovali za opodstatnený, možnú príčinu krvácania videli skôr v nehode, ktorú Stoneová utrpela pri jazde na koni. Rok po ochorení sa Stoneová pre tlač vyznala, že v kritických chvíľach videla biele svetlo na konci tunela, ku ktorému sa veľmi priblížila.

Podľa informácií londýnskeho bulvárneho denníka Daily Mirror si herečka kúpila za niekoľko desiatok dolárov titul pastorky a v novembri 2004 oddala v Hollywoode majiteľa reštaurácie Michaela Bourseaua a štylistku Brendu Swansonovú. Sharon Stoneová upozornila na seba v tom roku aj ako skladateľka piesní.

Stoneová v láske šťastie veľmi nemala

Po šiestich rokoch manželstva v roku 2004 sa rozviedla s Philom Bronsteinom. Predtým bola vydatá dva razy. Rozchod so svojim posledným manželom ohlásila v júli 2003 a už skôr označila svoju svadbu aj manželstvo za chybu. Podľa vlastných slov sa v podstate nikdy nechcela vydávať a vždy sa cítila ako hippie. Spoločne s Philom Bronsteinom si adoptovala chlapca Roana. Stoneová má dvoch ďalších synov Lairda a Quinna, ktorých si adoptovala sama. V roku 2007 Stoneová zapálene odporúčala ženám, aby prestali čakať na vysnenú lásku a namiesto toho si adoptovali deti.

Ocenenie Krištáľový glóbus za celoživotný prínos filmovému umeniu si Stoneová prevzala v júli 2005 na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch v ČR. V roku 2006 sa ocitla na druhej priečke britského rebríčka najobľúbenejších filmových posteľných scén. Na toto miesto zaradili návštevníci kín vo Veľkej Británii vražednú posteľnú sekvenciu z erotického kultového trileru Základný inštinkt.

Herečka podporuje Obamu a pobúrila Čiňanov

Pri nakrúcaní scény vo filme Alpha Dog v roku 2007 svojmu partnerovi vrazila tak, že začal krvácať z nosa. Na jej obranu treba dodať, že Ben Foster naliehal, aby ho poriadne udrela, aby bola scéna uveriteľná. V roku 2007 ju ocenili Zlatou malinou za výkon vo filme Základný inštinkt 2.

Verejne podporila v roku 2008 prvú kandidatúru amerického demokratického prezidentského kandidáta Baracka Obamu. V máji 2008 jeden známy francúzsky módny dom oznámil, že odvolal herečku Sharon Stoneovú zo svojej čínskej kampane a vydal vyhlásenie s jej ospravedlnením za výrok, že zemetrasenie, ktoré v tom čase zasiahlo Čínu, môže byť výsledkom zlej karmy pre čínsku politiku voči Tibetu. Stoneovej karmické výroky vyvolali búrku v čínskych médiách. Štátna tlačová agentúra Sinchua ju v komentári označila za verejného nepriateľa celého ľudstva.

Stoneová vystúpila v marci 2011 na charitatívnom galakoncerte v Londýne na počesť jubilujúceho Gorbačova.