Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Gladiator prichádza s novou piesňou Ty si tá

Líder skupiny Gladiator Miko Hladký Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pesnička má dnes premiéru v slovenskom éteri a kapela ju zaradila aj do koncertného playlistu na letných festivaloch.

Bratislava 11. júna (TASR) - Skupina Gladiator prichádza s novým singlom Ty si tá. Pre fanúšikov je táto letná pesnička prvým avízom na pripravovaný nový album. Pesnička má dnes premiéru v slovenskom éteri a kapela ju zaradila aj do koncertného playlistu na letných festivaloch.

Rocková formácia Gladiator pôsobí na slovenskej scéne už skoro štvrť storočie a aj po toľkých rokoch je stále plná energie a entuziazmu. „Pieseň Ty si tá je klasická gladiatorská rocková skladba. Pojednáva o vzťahu dvoch ľudí, ktorí sú si navzájom oporou a milujú sa až za hrob. Skladba má v sebe veľmi pozitívny náboj a je plná optimizmu a energie,“ popísal novú pieseň pre médiá charizmatický líder skupiny Miko Hladký.

Textárska premiéra Milana Hodála


Singel sa tak ako doteraz skoro všetky predošlé nahrávky Gladiatoru nahrával a mixoval v štúdiu Exponent v Hlohovci. O hudbu sa postaral autorský tandem Georgio Babulic a Miko Hladký, textom prispel nitriansky básnik, aforista a epigramatik Milan Hodál, pre ktorého je skladba Ty si tá zároveň textárskou premiérou v hudobnej brandži.

„Je to naša prvá spolupráca s pánom Milanom Hodálom. Jeho básne nás oslovili, lebo sú poeticky zrozumiteľné a živé. Sú písané súčasným jazykom, ktorý skladbám Gladiatoru vyhovuje. Sami sme zvedaví, kam sa naša spolupráca posunie,“ dodáva bubeník kapely Georgio Babulic.




Kapela by chcela na aktuálny singel natočiť aj videoklip. Predtým ako tak však urobí, ho predstaví na letných festivaloch. „Práve pripravujeme koncertný program a snažíme sa ho postaviť tak, aby bol nový aj pre ľudí, ktorí boli na našom minuloročnom jesennom turné. Pesnička Ty si tá si v ňom určite nájde svoje miesto,“ doplnil Georgio Babulic a spolu s Mikom ešte dodal: „Energia, ktorú dostávame od publika, sa za tie roky stala pre nás doslova drogou a aj preto sa na každý koncert stále veľmi tešíme.“

Letné koncerty


Koncertný diár skupiny Gladiator je v letných mesiacoch zaplnený. Už 16. júna koncertujú na otvorení Seneckého leta v Senci, týždeň nato hrajú na Gemer Feste v Rimavskej Sobote, ďalšími potvrdenými sú koncerty v Svidníku (6.7.), na Matičných slávnostiach v Martine (7.7.), Spišskej Novej Vsi (14.7.) či Veľkých Lipňanoch (21.7.). Gladiator bude hrať na všetkých štyroch koncertoch festivalu Orange Music Summer aj na festivale Fun Dohoda.

Rockovú formáciu Gladiator založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s priateľom Georgiom Babulicom, v januári 1992 vychádza ich debutový album Designation, spievaný anglicky. Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska. Po piatich albumoch v angličtine vychádza v roku 1998 prvý slovensky spievaný album Viem kde boh spí (1998). Na svojom konte majú dnes 15 štúdiových, live a kompilačných albumov. Najnovším z nich k 20. výročiu kapely kompilačný dvojalbum Gladiator 20 rokov / 1991-2011 zo septembra 2011, keď vydali aj knihu s rovnakým názvom a podtitulom „...ako to naozaj bolo“.