Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Slováci súťažia vo filmovej výzve 100 Hour Film Race

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Filmová výzva z Ameriky je otvorená bez obmedzenia pre tímy zo všetkých krajín sveta. Do tohtoročnej výzvy natočiť film za 100 hodín sa prihlásil aj tím zo Slovenska.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Slovenskí filmári sú súčasťou medzinárodnej filmovej výzvy s názvom 100 Hour Film Race. Kinematografické preteky s časom odštartovali vo štvrtok 7. decembra a konečný termín na odovzdanie svojich krátkych filmov majú súťažiaci v pondelok. Filmová výzva z Ameriky je otvorená bez obmedzenia pre tímy zo všetkých krajín sveta. Do tohtoročnej výzvy natočiť film za 100 hodín sa prihlásil aj tím zo Slovenska.

Tím filmárov z radov študentov dala dokopy produkčná spoločnosť OREO. Pod vedením producenta Martina Hudáka a Milana Janáčiho nakrúcajú krátky súťažný film pod taktovkou režiséra Richarda Blumenfelda, ktorý Slovensko do súťaže zaregistroval. "Nikdy som sa do žiadnej takejto súťaže neprihlásil. Richardov nápad ma zaujal a presvedčil, aby sme do toho išli, veď ide len o štyri dni. Zdá sa mi to ako dobrý projekt, kde môžeme vyskúšať nových ľudí, s ktorými by sme neskôr pracovali aj na komerčných zákazkách," komentoval slovenskú účasť vo filmovej výzve tímový producent Martin Hudák.

Súťažiace tímy dostali v deň štartu odpočítavania tri indície, ktoré musia do filmu zapracovať. Témou je Záhrada, danou rekvizitou medaila a akciou umývanie. Filmári musia v časovom limite 100 hodín vymyslieť námet a napísať scenár. Obsadiť hercov, nakrútiť film a stihnúť postprodukciu - film postrihať, prípadne otitulkovať a pridať hudbu. Minimálna a maximálna dĺžka filmu je neobmedzená.

Organizátori súťaže vyhodnocujú okrem hlavnej kategórie najlepší film tiež vedľajšie - najlepšia réžia, scenár, herec, herečka, najlepší zvuk, animácia, kostýmy a ďalšie.

Projekt každoročne realizuje americká spoločnosť Film Racing, LLC., ktorá zároveň vyhlasuje výzvy 24 Hour Film Race a 72 Hour Horror Film Race.

TASR informovala za slovenských tvorcov Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.