Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia pod vedením Lapšanského žne úspechy vo svete

Na snímke riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský. Foto: TASR/Michal Svítok

Marian Lapšanský je medzinárodne uznávaným umelcom. Patrí nielen k špičke klavírneho, ale aj celého slovenského interpretačného umenia. Dožíva sa 70 rokov.

Tisovec/Bratislava 21. augusta (TASR/Teraz.sk) – Generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský je medzinárodne uznávaným umelcom. Patrí nielen k špičke klavírneho, ale aj celého slovenského interpretačného umenia. V pondelok 21. augusta sa dožíva 70 rokov.

Marian Lapšanský sa narodil sa 21. augusta 1947 v Tisovci v učiteľskej rodine, kde otec bol violistom a matka dlhé roky viedla ženský spevácky zbor. Vyštudoval klavír na Konzervatóriu v Bratislave a na Akadémii múzických umení (AMU) v Prahe. Už počas stredoškolských štúdií sa stal držiteľom ocenení za klavírne umenie. Okrem iných, v roku 1968 získal na Svetovom festivale mládeže v bulharskej Sofii diplom za najlepší klavírny sprievod. Popri sólistických vystúpeniach sa uplatnil aj ako komorný hráč.

Umelec sa v roku 2002 zaradil spolu s režisérom Petrom Kršákom medzi laureátov cien Európskej únie umení, ktoré udeľovala pražská Galéria Miro. V marci 2004 sa predstavil na koncerte na slovenskom veľvyslanectve v Spojených štátoch amerických (USA).

Generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský (vo funkcii od roku 2004) je členom Slovenskej hudobnej únie a zároveň iniciátorom a prezidentom Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela. Slovenská filharmónia pod jeho vedením zaznamenáva úspechy. "Teší ma, že nás začína v hojnom počte navštevovať aj zahraničné publikum, najmä zo susedného Rakúska, ale nielen odtiaľ," uviedol Lapšanský v jednom z publikovaných rozhovorov.

Umeleckú činnosť Lapšanského viackrát ocenili. Je držiteľom Európskej ceny Gustava Mahlera, ktorú mu udelili v roku 2002. V roku 2015 získal Cenu ministra kultúry SR za výnimočný prínos v oblasti hudby za celoživotné majstrovstvo na poli klavírnej interpretácie, za pozdvihnutie interpretačnej a reprezentačnej úrovne Slovenskej filharmónie ako aj za úspešnú organizátorskú a pedagogickú činnosť.