Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenské centrum dizajnu vyhlásilo výsledky Národnej ceny za dizajn

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenské centrum dizajnu a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlásilo už 15. ročník súťaže Národná cena za dizajn.

Bratislava 12. októbra (TASR) – V bratislavskej Novej Cvernovke sa v piatok konal slávnostný galavečer, počas ktorého boli vyhlásené mená víťazov Národnej ceny za dizajn 2018 - Komunikačný dizajn v kategóriách profesionálny dizajn, študentský dizajn a dizajn s pridanou hodnotou.

V kategórii profesionálny dizajn získal prvé miesto Spis 44 – knižný dizajn autorov Samuela Čarnokého a Leny Jakubčákovej. Autorská kniha fotografky Leny Jakubčákovej predstavuje súbor fotografií zo slovenských väzníc, ktoré vznikali počas takmer trojročného projektu v rokoch 2007 až 2010. Druhé miesto získal BRaK — Bratislavský knižný festival autora Mateja Vojtuša. Tretie miesto patrí Kolekcii čokolád Naša lyra autora Michala Slováka.

V kategórii študentský dizajn získal ocenenie Štart je Cieľ – vizuálna identita autorky Terezy Maco z Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Čierne diery: Technické pamiatky na Slovensku autora Ondreja Gavaldu získali ocenenie v kategórii dizajn s pridanou hodnotou.

Cenu poroty získal projekt Redizajn autora Andreja Barčáka z Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Pod pojmom redizajn sa rozumie proces prenosu funkčných vlastností pôvodného dizajnu na nový a jeho prispôsobenie novovzniknutým podmienkam.

Slovenské centrum dizajnu a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlásilo už 15. ročník súťaže Národná cena za dizajn. Ocenenie sa striedavo udeľuje za produktový a komunikačný dizajn. Práve rok 2018 patril komunikačnému dizajnu a prihlasovať sa doň mohli práce, ktoré vznikli v priebehu rokov 2016 a 2017.

Do súťaže sa prihlásilo spolu 252 prác, ktoré následne v dvoch kolách hodnotila medzinárodná porota v zostave Eva Kašáková (Slovensko), Juraj Blaško (Slovensko), Aytegül Ýzer (Turecko), Kathrin Pokorny-Nagelová (Rakúsko), Tomasz Bierkowski (Poľsko), Marek Pistora (Česká republika) a Sven Lindhorst-Emme (Nemecko).

Do druhého kola postúpilo 160 prác, z ktorých 87 porota posunula na finálovú výstavu a zároveň vybrala víťazov v kategóriách profesionálny dizajn, študentský dizajn a dizajn s pridanou hodnotou. Porota zároveň udelila špeciálnu cenu poroty a navrhla cenu za kultúrny prínos v oblasti dizajnu, ktorú udeľuje Ministerstvo kultúry SR.

„Národná cena za dizajn sa za 25 rokov svojej existencie stala ideálnou príležitosťou predstaviť výber z najkvalitnejších diel, ktoré u nás vznikajú v oblasti dizajnu. Rozdelenie súťaže na produktový a komunikačný dizajn prinieslo intenzívnejšiu konfrontáciu jednotlivých výsledkov práce dizajnérov a možnosť sledovať trendy a vývoj na scéne jednotlivých druhov dizajnu. Tento ročník nám znovu potvrdzuje, že súťaž má významné miesto v našich aktivitách, trvá záujem autorov i klientov o účasť v súťaži,“ uviedla pre médiá po jej skončení sa riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková.