Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenská sopranistka E. Gruberová získala cenu Herberta von Karajana

Edita Gruberová Foto: TASR/AP

Rodáčka z Bratislavy sa v priebehu uplynulých desaťročí stala oslavovanou koloratúrnou sopranistkou na najvýznamnejších operných scénach planéty.

Baden-Baden 7. marca (TASR) - Svetoznáma slovenská sopranistka, nekorunovaná kráľovná belcanta Edita Gruberová (66), ktorá prednedávnom oslávila 45 rokov na opernej scéne, je laureátkou prestížnej Hudobnej ceny Herberta von Karajana 2013, dotovanej sumou 50.000 eur. V nemeckom Baden-Badene o tom dnes informoval predseda kuratória príslušnej nadácie Clemens Börsig.

Ako uviedol, v osobe Edity Gruberovej získava toto dôležité ocenenie jedna z najvýznamnejších speváčok súčasnosti. Laureátka si ocenenie, ktorého dotácia je určená na podporu mladých talentov, prevezme v rámci galakoncertu 29. novembra.

Rodáčka z Bratislavy sa v priebehu uplynulých desaťročí stala oslavovanou koloratúrnou sopranistkou na najvýznamnejších operných scénach planéty, ktorá žiarila i na najväčších festivalových prehliadkach. Po spoločenských zmenách v bývalom Československu sa frekvencia jej návštev v oboch nástupníckych krajinách výrazne zvýšila, v metropole Slovenska prevzala dokonca post čestnej prezidentky Bratislavských hudobných slávností.

Spolupráca s Karajanom


Jednu zo svojich parádnych úloh - Kráľovnú noci z Mozartovej Čarovnej flauty - spievala pred štyrmi desaťročiami aj pod taktovkou samotného Herberta von Karajana, jedného z najslávnejších dirigentov XX. storočia, po ktorom je pomenované Gruberovej najnovšie ocenenie. Z množstva ďalších spomeňme aspoň party v operách ako Ariadna na Naxe, Norma, Námesačná, Manon, Rigoletto, La Traviata, ale aj Don Giovanni, Únos zo Serailu, Maria Stuartová a Anna Boleynová.

Karajanova cena 2013 rozšíri už aj tak bohatú zbierku ocenení a vyznamenaní slávnej opernej divy. Edita Gruberová je okrem iného nositeľkou vysokých slovenských, rakúskych i bavorských štátnych vyznamenaní, ale aj Ceny Sira Laurencea Oliviera, nemeckej hudobnej ceny Echo Klassik a Ceny kritikov Franca Abbiatiho. Je čestnou členkou Viedenskej štátnej opery.

Laureátmi rovnakého ocenenia - Ceny Herberta von Karajana - sa od roku 2003 stali postupne husľová virtuózka Anne-Sophie Mutter, Berlínski filharmonici, klavirista Jevgenij Kisin, dirigent Valerij Gergijev, tanečník a choreograf John Neumeier, pianista Alfred Brendel, basbarytonista Thomas Quasthoff, dirigent i pianista Daniel Barenboim, dirigent a hudobný pedagóg Helmuth Rilling a vlani mezzosopranistka Cecilia Bartoli.