Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Slovenský filharmonický zbor vystúpi na záver roka v Stuttgarte

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na koncerte zaznie Beethovenova 9. symfónia d mol op. 125 s Ódou na radosť, na text nemeckého básnika Friedricha Schillera.

Bratislava 23. decembra (TASR) – Slovenský filharmonický zbor (SFZ) pod vedením zbormajstra Jozefa Chabroňa zavŕši svoje tohtoročné účinkovanie koncertom v Stuttgarte. "Na umelecký zájazd odcestuje v stredu 28. decembra. Naša zborová jednotka vystúpi na koncoročnom koncerte v stuttgartskej Liederhalle v piatok 30. decembra," uviedla pre TASR Martina Tolstova, tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF).

Na koncerte zaznie Beethovenova 9. symfónia d mol op. 125 s Ódou na radosť, na text nemeckého básnika Friedricha Schillera. "Náš zbor sa tentoraz predstaví po boku Stuttgarter Philharmoniker, Stuttgarter Kantorei, kvarteta zahraničných sólistov – Estelle Kruger, soprán, Maria Theresa Ullrich, mezzosoprán, Kai Kluge, tenor, Ionut Pascu, barytón," spresňuje Tolstova. Dodáva, že vokálno-inštrumentálne dielo zaznie v naštudovaní izraelského dirigenta Dana Ettingera.

Filharmónia ďalej avizuje, že začiatkom nového roka, 6. januára 2023, sa SFZ predstaví v tom istom diele v košickej filharmónii. Beethovenova Symfónia č. 9 zaznie na Trojkráľovom koncerte "S Ódou na radosť". Sólistami večera budú Simona Šaturová, Monika Jägerová, Cosmin Ifrim, Peter Kellner. "Orchester Štátnej filharmónie Košice, Slovenský filharmonický zbor a sólisti uvedú slávne dielo Ludwiga van Beethovena v naštudovaní šéfdirigenta Roberta Jindru," dodala Tolstova.

Na domácom pódiu, v Koncertnej sieni SF, vystúpi SFZ s orchestrom Slovenská filharmónia v stredu 19. januára na koncerte Slávne predohry a zbory z opier, ktorý zaznie pod taktovkou Ondreja Olosa.