Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Spisovateľa Güntera Grassa pochovali v jeho dlhoročnom bydlisku

V roku 1927 sa narodil nemecký prozaik, básnik, dramatik a výtvarník Günter Grass. Foto: TASR/AP

Verejná pietna slávnosť za laureáta Nobelovej ceny za literatúru sa uskutoční v priestoroch divadelnej scény v Lübecku 10. mája.

Behlendorf/Lübeck 29. apríla (TASR) - Svetoznámeho nemeckého spisovateľa Güntera Grassa, ktorý zomrel 13. apríla v nemocnici v Lübecku na následky vážnej infekcie vo veku 87 rokov, pochovali dnes v jeho dlhoročnom bydlisku Behlendorf. Pohreb sa konal v úzkom rodinnom kruhu na malom obecnom cintoríne, potvrdil starosta Andreas Henschel.

Verejná pietna slávnosť za laureáta Nobelovej ceny za literatúru sa uskutoční v priestoroch divadelnej scény v Lübecku 10. mája, a to za účasti nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, splnomocnenkyne vlády pre kultúru a médiá Moniky Grüttersovej či premiéra spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko Torstena Albiga. Hlavným rečníkom by mal byť blízky Grassov priateľ, renomovaný americký spisovateľ John Irving, informovali agentúry DPA a APA.

Úryvky z diel zosnulého by mali odznieť v interpretácii jeho dcéry Helene a obľúbeného nemeckého herca Maria Adorfa. Medzi hosťami sa očakávajú aj početní Grassovi kolegovia a ďalší umelci vrátane režiséra Volkera Schlöndorffa, ktorého filmová adaptácia Grassovho kľúčového literárneho diela, románu Plechový bubienok, sa dočkala oscarového ocenenia.

Grass, ktorý vyrastal ako dieťa v katolíckej rodine, z cirkvi neskôr vystúpil. Jeho pohreb tak nemal cirkevný charakter. Miestny pastor Torsten Reimer však zdôraznil, že spomínaný fakt nie je prekážkou pochovania slávneho literáta, vďaka prácam ktorého figuroval Behlendorf, ležiaci asi 20 kilometrov južne od Lübecku, po štvrťstoročie v svetovej literatúre, na obecnom cintoríne.