Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Spomienky Voskovca a Wericha vychádzajú na albume Poslední forbína

Foto: TASR/Archív

Unikátny rozhovor je o to cennejší, že obaja umelci sa tu stretli poslednýkrát osobne.

Bratislava 22. marca (TASR) – Pod názvom Poslední forbína s podtitulom Setkání ve Vídni 1974 ponúklo vydavateľstvo Supraphon dvojalbum dosiaľ nepublikovaného záznamu rozhovorov a spomienok dvoch velikánov českého filmu a divadla Jiřího Voskovca a Jana Wericha.

Na jeseň 1974 sa vo Viedni v dome mecenáša Herberta Turnauera zišli dvaja divadelníci, komici, herci, ale predovšetkým priatelia a protagonisti legendárneho Osvobozeného divadla Jiří Voskovec a Jan Werich.

Počas štyroch večerov nahrávali spomienky a rozprávania z dôležitých okamihov svojho života. Pätnásťminútový záznam z tohto rozprávania vyšiel v roku 1975 v Spojených štátoch na LP Relativně vzato. Po 38 rokoch vychádza uvedený záznam kompletný na dvoch diskoch.

Unikátny rozhovor je o to cennejší, že obaja umelci sa tu stretli poslednýkrát osobne. Zásadnými témami ich rozhovoru sú spomienky na mladosť, študentské časy, Werichovo sklamanie z nemožnosti v Čechách počas rokov normalizácie čokoľvek publikovať, spomienky na Jana Masaryka a Júliusa Fučíka či radosť z toho, že fenomén Osvobozené divadlo oslovuje aj ďalšie generácie mladých ľudí. Záznamy z archívu Karla Koliša, nahrané amatérsky v októbri 1974 vo Viedni, boli dôkladne prečistené a digitalizované.

Jan Werich
Foto: TASR/Archív
Dramatik, herec, textár aj spevák Jan Werich (*1905, Praha) sa zoznámil so svojím neskorším divadelným partnerom Jiřím Voskovcom počas štúdia na gymnáziu. V roku 1926 s ním vytvoril dvojicu a napísali prvú hru Vest pocket revue. To bol aj začiatok éry Osvobozeného divadla.

V roku 1929 začala ich spolupráca s hudobným skladateľom Jaroslavom Ježkom. V novembri 1938, po Mníchovskej dohode, bolo Osvobozené divadlo zatvorené a neskôr trojica emigrovala do Spojených štátov. V roku 1945 sa Werich vrátil, rok po ňom aj Voskovec a na dva roky obnovili činnosť Osvobozeného divadla. Po roku 1948 pôsobil Jan Werich vo viacerých pražských divadlách, od roku 1956 bol riaditeľom Divadla ABC.

V tom období boli veľmi úspešné aj jeho filmy Císařův pekař (1952), Byl jednou jeden král (1954). Po ochorení hrtanu sa od 60. rokov venoval hlavne literárnej činnosti. V roku 1963 mu bol udelený titul národný umelec. Zomrel 31. októbra 1980 v Prahe.  

Umelecká dráha herca, spisovateľa, speváka aj textára Jiřího Voskovca (*1905, Sázava) je spojená s Janom Werichom a Jaroslavom Ježkom. Študoval v Prahe a vo francúzskom Dijone. V roku 1926 nastúpil spolu s Janom Werichom do Osvobozeného divadla. V roku 1938 Osvobozené divadlo zatvorili a Voskovec s Werichom emigrovali na začiatku roka 1939 do USA. V roku 1946, rok po Werichovi sa vrátil do Prahy. V máji 1848 odišiel ako pracovník UNESCO do Paríža a odtiaľ v roku 1950 opäť do USA. Zomrel 4. júla 1981 v Pear Blossom v Kalifornii.