Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Štefan Kocán zaspieval v projekte Veľké slovenské hlasy

Štefan Kocán Foto: TASR/Michal Svítok

Dnešné vystúpenie bolo jeho prvým samostatným koncertom na Slovensku.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Nový koncertný projekt s názvom Veľké slovenské hlasy pripravili pre milovníkov opery agentúry Kapos a House Of Music. V sólových recitáloch sa v ňom bratislavskému publiku predstavia slovenské operné hviezdy, ktoré sú viac známe v zahraničí ako na domácich javiskách. Prvým bol už dnes večer v Malej sále Slovenskej filharmónie basista Štefan Kocán. Dnešné vystúpenie je jeho prvým samostatným koncertom na Slovensku.

Program koncertu rozdelil spevák na dve časti, v tej prvej zaznejú piesne ruských skladateľov, Čajkovského piesne Moj genij, moj anjel, moj drug, Sred' šumnovo bala či Blagoslavľaju vas, ako aj Musorgského skladby Kolybeľnaja, Trepak, Serenáda či Polkovodec. V druhej časti potom zaznejú árie z opier, medzi nimi ária Sarastra z Mozartovej opery Čarovná flauta, Čajkovského ária Varlaama z opery Boris Godunov, Verdiho ária Fiesca z opery Simon Boccanegra, ako aj Rossiniho ária Basilia z opery Barbier zo Sevilly. Na koncerte ho bude sprevádzať klavirista Róbert Pechanec.

"Mám veľmi rád takéto piesňové komorné koncerty, je to veľmi pekný kontrast k opernému predvádzaniu, z druhej strany sú piesne iný žáner, ktoré je potrebné inak interpretovať. Polovica koncertu budú piesne a v druhej árie, bude to taký prierez od baroka až po neskorý romantizmus," uviedol Kocán pre TASR.

Tu bude player



Štefan Kocán (1972, Dolné Dubové, okres Trnava) získal hudobné základy vďaka navštevovaniu kurzov hry na klavír. Nasledovalo štúdium operného spevu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u docentky Hany Štolfovej-Bandovej a štúdium na viedenskom konzervatóriu pod vedením svetoznámeho ruského basistu Jevgenija Nesterenka. Po ukončení štúdií sa stal prvým basom umeleckého súboru opery Landestheater v rakúskom Linzi a členom opery Theater Basel vo Švajčiarsku. V týchto divadlách stvárnil popredné postavy basového repertoáru, ako sú Filippo II. (opera Don Carlos), Mefisto (Faust), Sarastro (Čarovná flauta), Osmin (Únos zo Serailu) či Mustafa (Talianka v Alžírsku).

Súčasne začal hosťovať v európskych operných domoch, ako sú Teatro del Liceu v Barcelone, Opéra Bastille v Paríži, L’Opéra de Nice, Aalto Opera Essen aj Oper Graz. V roku 2004 získal v Rakúsku cenu Eberhardt Wechter Preis, udeľovanú každoročne za najlepšie výkony mladých spevákov v danej sezóne za stvárnenie. Získal ju za postavu Veľkého inkvizítora (Don Carlos), po čom nasledovalo angažmán do Viedenskej štátnej opery v postavách Komtúra (Don Giovanni) a Veľkého inkvizítora (Don Carlos). Za sebou má účinkovanie v Bavorskej štátnej opere v Mníchove, v Lyric Opera Chicago, v Tokiu, Kodani aj pražskom Národnom divadle.

V tejto sezóne debutoval Štefan Kocán v milánskej La Scale ako Masetto v opere Don Giovanni pod taktovkou Daniela Barenboima. Od roku 2009 každoročne pravidelne účinkuje v rôznych produkciách Metropolitan Opery v New Yorku (Aida, Rigoletto, Don Giovanni, Trubadúr, Don Carlos), ako aj v priamych prenosoch MET Live in HD.