Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rad Martina Rázusa dostane umelec a vlastenec Štefan Kvietik

Štefan Kvietik Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Herec Štefan Kvietik patrí medzi popredné osobnosti slovenskej umeleckej scény.

Bratislava 31. januára (TASR) - Historicky prvé ocenenie Rad Martina Rázusa dostane umelec a vlastenec Štefan Kvietik. Pre TASR to uviedol zdroj blízky Slovenskej národnej strane, ktorá dnes cenu udelí.

Legendárny herec, ktorý bol po roku 1989 dve volebné obdobia poslancom Národnej rady (za SNS a neskôr za Demokratickú úniu), má na svojom konte viacero ocenení. Sú medzi nimi aj Hercova misia, Rad Ľudovíta Štúra (obe 2004), Sieň slávy ankety OTO 2009, najnovšou je Európska cena Trebbia 2014 za celoživotné dielo.

"Stenu slávy nemám. Ale každé ocenenie si hlboko vážim a som zaň vďačný," povedal pre TASR 11. mája 2014.

Herec Štefan Kvietik (*10. mája 1934, Dolné Plachtince) patrí medzi popredné osobnosti slovenskej umeleckej scény. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave. Hereckú kariéru začal v martinskom Armádnom divadle, kde účinkoval dve sezóny. Od roku 1959 bol členom Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil až do roku 1996.

Na svojom konte má deväť desiatok postáv na divadelných doskách, viac ako 40 postáv na filmovom plátne, účinkoval v dvoch stovkách televíznych filmov a prevzatých inscenácií na televíznej obrazovke.

Rad Martina Rázusa ako ocenenie významnej osobnosti za zušľachťovanie Slovenska udelí po prvý raz predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v sobotu 31. januára v Liptovskom Mikuláši. Pre TASR to uviedla tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

"Udeľovanie tohto najvyššieho straníckeho vyznamenania významným osobnostiam za celoživotný prínos pre napĺňanie poslania a cieľov SNS schválilo Predsedníctvo SNS na svojom programovom sneme na Táľoch v septembri minulého roka," uviedla.

To, že predseda SNS udelí Rad Martina Rázusa prvý raz práve v Liptovskom Mikuláši, má podľa Kohútkovej symbolický význam. Slovenský básnik, dramatik, ale aj politik Martin Rázus sa narodil práve v metropole Liptova a neskôr bol dlhoročným predsedom Slovenskej národnej strany.

Po udelení vyznamenania sa bude konať konferencia venovaná problémom samosprávy, účasť na nej potvrdilo takmer 160 starostov či primátorov, z SNS a s podporou SNS. "Národniari tak vytvorili priestor pre širokú diskusiu a výmenu skúseností ľudí, ktorí dennodenne riešia samosprávne problémy. Ústredné prezentácie budú venované stavu samosprávy, jej financovaniu a reformám a svoje poznatky prednesú práve vybraní starostovia a primátori, slovo bude mať aj prvý podpredseda ZMOS Michal Sýkora," dodala Kohútková.