Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Sučanoch a Martine si dnes uctili Milana Hodžu

Na snímke hrob Milana Hodžu na Národnom cintoríne v Martine Foto: TASR/Erika Ďurčová

Pietny akt je súčasťou 13. ročníka podujatia Dni Milana Hodžu, ktoré sa konajú v týchto dňoch v Martine a Sučanoch.

Martin/Sučany 24. júna (TASR) - Položením kvetov k jeho pomníku na Národnom cintoríne v Martine si dnes uctila verejnosť Milana Hodžu. Pietny akt je súčasťou 13. ročníka podujatia Dni Milana Hodžu, ktoré sa konajú v týchto dňoch v Martine a Sučanoch.

"Milan Hodža je v prvom rade najznámejší sučiansky rodák, je to prvý slovenský predseda československej vlády za prvej republiky, bol ministrom viacerých ministerstiev. Ako hlavne minister kultúry sa zaslúžil o rozvoj vzdelanosti nielen v Sučanoch, ale v celom Československu. Veď na Slovensku bolo za jeho pôsobenia otvorených 14 meštianok," povedal dnes pre TASR starosta Sučian Vladimír Plžik.

V dobe, keď žil, ako ďalej podotkol, bolo málo vzdelaných ľudí a práve otvorením meštianok sa vzdelanostná úroveň Slovenska pohla dopredu. "Milan Hodža má tak veľkú zásluhu na rozvoji vzdelanosti, zároveň bol presvedčený demokrat, presvedčený Európan a už dopredu v rámci prvej republiky hovoril o federatívnom usporiadaní Európy," dodal.

Dni Milana Hodžu sú podľa starostu najucelenejším podujatím v rámci Slovenska, ich súčasťou boli mimo iného vedecká konferencia, prvý ročník turistického výstupu na Malý Fatranský Kriváň, senior paráda či vystúpenia kapiel. Podujatie vyvrcholí 27. júna slávnostnými službami Božími v evanjelickom kostole v Sučanoch.