Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Súťažná prehliadka Divadelná Šuňava zapíše svoj 26. ročník

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Divadelné súbory budú súťažiť v kategóriách detské divadlo, divadlo dospelých hrajúcich pre deti, divadlo mladých a divadlo dospelých.

Šuňava 14. marca (TASR) - Po roku sa v kultúrnom dome v Šuňave (okres Poprad) opäť zhromaždí vyše sto dobrovoľníkov, ktorí svoj čas a talent venujú neprofesionálnemu divadlu. „Festivalová regionálna prehliadka Divadelná Šuňava zapíše v piatok a sobotu - 16. a 17. marca, už svoj 26. ročník, na ktorom sa predstaví 110 hercov z troch okresov - Poprad, Kežmarok a Levoča,“ informovala Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska (POS) v Poprade.

Na medziokresnej postupovej prehliadke si môže osem prihlásených divadelných súborov (DS) vybojovať postup na vyššie krajské súťaže, ktoré budú v Poprade a v Stropkove v apríli. Za dva dni budú môcť diváci v Šuňave vidieť celkom 12 divadelných predstavení. „Tematicky sú predpoludnia určené detskému divákovi, popoludňajšie a podvečerné predstavenia určite zaujmú mládež a dospelých,“ dodala Barilová s tým, že vstup pre širokú verejnosť je voľný.

Z okresu Poprad sa do divadelného zápolenia prihlásili súbor Šťastlivec zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Štefánikovej ulici v Poprade, DS Trma Vrma zo Spojenej školy Letná v Poprade, DS Paľa Bielika z Tatranskej Lomnice a súbor Commedia Poprad. „Za okres Kežmarok sa do súťaže prihlásili súbor Tote Tam pri ZUŠ A. Cígera v Kežmarku, DS Ramagu zo Spišskej Starej Vsi a súbor Gašparko zo Základnej školy v Lendaku,“ doplnila Barilová. Levočský okres bude zastupovať súbor „L“ zo ZUŠ v Levoči.

Divadelné súbory budú súťažiť v kategóriách detské divadlo, divadlo dospelých hrajúcich pre deti, divadlo mladých a divadlo dospelých. Podrobný súťažný program Divadelnej Šuňavy je zverejnený na internetovej stránke POS. „Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum, hlavným organizátorom POS v Poprade - príspevková organizácia Prešovského samosprávneho kraja a dlhoročným spoluorganizátorom je obec Šuňava,“ uzatvára Barilová.