Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Cenu Birgit Nilssonovej získala švédska sopranistka Nina Stemmeová

Švédska sopranistka Nina Stemmeová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stemmeová podľa vlastných slov mala k hudbe blízko od detstva, avšak dlho si netrúfala, že by to mohol byť základ pre jej budúcu profesiu.

Štokholm 12. októbra (TASR) - Štvrtou laureátkou nepravidelne udeľovanej Ceny Birgit Nilssonovej sa po prvý raz stala krajanka slávnej sopranistky, ktorú ocenenie pripomína, Švédka Nina Stemmeová (55).

Ako v piatok, deň po prevzatí trofeje, uznávaná sopranistka uviedla na tlačovej konferencii v priestoroch štokholmskej opery, jej ocenenie je výsledkom tvrdej práce a malých krokov. "Nikdy som nebola osobitne talentovaná," dodala.

Podľa jej slov môže aj za nadpriemerne vysokým počtom renomovaných operných spevákov zo Švédska stáť profesionálny tvrdošijný prístup, mentálna stránka veci.

Stemmeová podľa vlastných slov mala k hudbe blízko od detstva, avšak dlho si netrúfala, že by to mohol byť základ pre jej budúcu profesiu.

Rodáčka zo Štokholmu, víťazka medzinárodnej speváckej súťaže Operalia z roku 1993 sa po debute na opernej scéne postupne presadila na špičkových svetových operných scénach vrátane milánskej La Scaly, newyorskej Metropolitnej opery a Viedenskej štátnej opery, ako aj operných domov v Barcelone, Paríži či Mníchove.

Jej repertoár je mimoriadne široký a jeho súčasťou sú tak diela talianskych a francúzskych skladateľov, ako aj L.van Beethovena, W.A.Mozarta, R.Wagnera či Jej pastorkyňa Leoša Janáčka.

Ocenenie udeľuje nepravidelne Nadácia Birgit Nilssonovej (1918-2005). Doterajšími laureátmi ceny sú španielsky tenorista a dirigent Plácido Domingo (2009), taliansky dirigent Riccardo Muti (2011) a Viedenskí filharmonici (2014).