Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: SVIATOK VŠETKÝCH KNIHOMOĽOV: Začal sa veľtrh Bibliotéka 2017

Na snímke návštevníci počas otvorenia 25. medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka 9. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Švédska dvojica scenáristov a spisovateľov Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth, ktorí stoja za dielami ako Tí, ktorí zlyhali, Hrob v horách či Učeň, sa na veľtrhu predstavia v piatok podvečer.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nom. SNS) otvorila vo štvrtok dopoludnia 25. medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka 2017. Do nedele 12. novembra ponúka jediný knižný veľtrh na Slovensku desiatky nových titulov a množstvo sprievodných podujatí pre všetky vekové kategórie, stretnutia s obľúbenými autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania či tvorivé dielne pre deti. Ostatný rekordný ročník navštívilo viac ako 45.000 ľudí, čo len potvrdzuje trend návratu k tradičnému čítaniu a rastúci záujem o knižné novinky.

„Som veľmi rada, že toto podujatie sa teší širokému záujmu verejnosti. Bibliotéka ponúka nielen krásnu literatúru, ale aj odbornú. Ponúka aj pedagogické pomôcky, učebnice a ďalšie metodické materiály, ktoré ocenia nielen študenti, ale aj pedagógovia a najmä rodičia,“ povedala pri otvorení Lubyová.



Po minuloročnom úspechu návštevy autora severského krimi Samuela Björka z Nórska Bibliotéku navštívia ďalší populárni autori detektívok. Švédska dvojica scenáristov a spisovateľov Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth stoja za dielami ako Tí, ktorí zlyhali, Hrob v horách, Učeň, Nemý svedok či Temné tajomstvá. Na veľtrhu sa predstavia v piatok (10.11.) podvečer.

Na Bibliotéke nebudú chýbať najočakávanejšie literárne počiny slovenských autorov a autoriek, ktoré majú ambíciu zaradiť sa medzi hity sezóny. Jozef Banáš predstaví svoju novinku Kód 917, 900-stranovú ilustrovanú knihu, kde spojil svoje doterajšie diela. Najznámejšia autorka historických romancí Jana Pronská uvedie na trh nový titul Kumánska princezná. Na jednom pódiu budú debatovať redaktori TV Joj Arpád Soltész a Veronika Homolová Tóthová o svojich úspešných prvotinách pre silnejšie povahy Mäso - Vtedy na východe a Mengeleho dievča. Jozef Karika predstaví rozsahovo najväčší slovenský román Čierny rok – Vojna mafie. Priestor dostane aj kniha Tajný denník mafiána – Róbert Holub z dielne Gustáva Murína či Dračia cisárovná od autora fantasy literatúry Juraja Červenáka.

Na snímke návštevník počas otvorenia 25. medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka 9. novembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Odborníci sa zhodujú, že deti treba viesť k čítaniu a knihám od ranného veku. Bibliotéka kladie práve na túto oblasť mimoriadny dôraz a každoročne pripravuje pre deti a ich rodičov špeciálny program. Na detských pódiách sa deti budú môcť hrať s animátormi, kresliť, spievať, tancovať a stretnúť sa s autormi detských kníh, ktorí budú priamo na veľtrhu čítať. Na piatkové dopoludnie je pripravený  program televízie JOJ pre deti s názvom Sníček a v sobotu dopoludnia sa deti dočkajú aj speváka detských pesničiek Mira Jaroša, ktorý k sebe prizval autorku úspešných kníh o živote matky dvojičiek Kristínu Farkašovú. Herečka a komička Petra Polnišová spolu so svojimi hosťami bude podporovať čítanie s porozumením u žiakov formou zábavných súťaží a kvízov. Súčasťou programu knižného veľtrhu bude aj diskusia o obsahu a spôsobe čítania deťom s liečebnou pedagogičkou Barborou Kováčovou.



Cenu Bibliotéky 2017 za najlepšie slovenské knižné dielo ženskej autorky, vydané v roku 2016, získala Mária Ferenčuhová za básnickú zbierku s názvom Imunita. „Je to kniha, ktorá sa nepísala ľahko a pravdepodobne sa ani ľahko nečíta, lebo je plná bolesti a utrpenia. Je to súčasť života rovnako ako láska, smiech, radosť a optimizmus, ktorý tiež je v tejto knihe. Je to kniha o stave chradnúceho tela, ktoré sa občas má lepšie, občas horšie. Mám pocit, že je to skúsenosť, ktorou prechádzame všetci, možno preto môže byť čitateľom blízka,“ povedala pre TASR ocenená autorka.

Návštevníci veľtrhu Bibliotéka/Pedagogika sa dozvedia i štatistické zaujímavosti


Štatistický kvíz pre žiakov prvého stupňa základných škôl, historické vydania štatistických ročeniek a publikácií, ale aj prezentáciu produktov a služieb ponúka Štatistický úrad (ŠÚ) SR na veľtrhu Bibliotéka/Pedagogika. Ten sa koná v Bratislave od štvrtka a vyvrcholí v nedeľu 12. novembra.

"ŠÚ pri príležitosti Európskeho dňa štatistiky organizuje kvíz pre deti a zároveň počas dvoch dní podujatia (9. a 10.11.) máme stánok, kde si široká verejnosť môže siahnuť na výsledky práce úradu, zoznámiť sa so štatistikou a dozvedieť sa všetko to, čo robíme," uviedol pre TASR predseda ŠÚ SR Alexander Ballek. Záujemcovia sa počas veľtrhu môžu oboznámiť s produktmi a službami ŠÚ SR a zároveň si v praxi vyskúšať prácu s elektronickými databázami úradu.

Súčasťou expozície je aj výstava historických vydaní štatistických publikácií od roku 1921 a viacerých ročeniek. "Ľudia môžu byť svedkami toho, ako sa vyvíjala práca štatistiky na Slovensku a v Československu," povedal Ballek. Ako ďalej doplnil, záujemcovia sa dozvedia aj informácie o grafoch a číslach a môžu si spraviť predstavu o tom, ako čísla dokážu zmapovať vývoj slovenskej spoločnosti.

ŠÚ v spolupráci s RTVS pripravil program aj pre najmladšiu generáciu. "Vymysleli sme štatistický kvíz, pri ktorom bude aj Smajla Prekvapená z formátu Trpaslíci z televízie RTVS," priblížil Ballek. Takýmto spôsobom sa ŠÚ snaží žiakom základných škôl ukázať, čo je to štatistika a akým spôsobom funguje.

Na snímke návštevníci antikvariátu počas otvorenia 25. medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka 9. novembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Knižný veľtrh Bibliotéka spolu s výstavou Minerály vo štvrtok a piatok sprevádza celoštátne finále súťaže vedecko-technických bádateľských projektov Festival vedy a techniky AMAVET a interaktívna výstava Veda netradične. Vlani veľtrh navštívilo viac ako 45.000 ľudí.