Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Slovensko-ukrajinská kniha mapuje zaniknuté drevené chrámy

Na snímke maketa zaniknutého dreveného chrámu v obci Rovné v okrese Svidník. Svidník, 1. marec 2020. Foto: TASR - Maroš Černý

Autori celkovo zmapovali 41 drevených chrámov. V publikácii sú spomenuté i chrámy, ktorých fotografie sa nezachovali.

Svidník 29. februára (TASR) – Celkovo 41 zaniknutých drevených chrámov mapuje slovensko-ukrajinská kniha Stratené drevené cerkvi severovýchodného Slovenska. V piatok (28. 2.) ju predstavili v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku (SNM-MUK).

"Kniha je venovaná dreveným cerkvám, ktoré sme nenávratne stratili v prvej a druhej svetovej vojne. Stratili sme ich aj preto, lebo naši predkovia chceli byť moderní, preto zbúrali staré cerkvi a postavili si nové, kamenné alebo murované. Rovnako i preto, lebo sa pôvodná stavba znehodnotila prvkami, ktoré do drevenej sakrálnej architektúry nepatria. Napríklad tak, že urobili brizolitovú omietku alebo dali namiesto drevených kovové trámy," uviedol pre TASR riaditeľ SNM-MUK vo Svidníku Jaroslav Džoganík, ktorý je zároveň jedným z autorov knihy.

Publikácia obsahuje archívnu fotodokumentáciu Volodymyra Sičynského, Floriana Zapletala, Kornela Divalda, Rudolfa Hůlku, Josefa Vydru, Josefa Poláka, Josefa Řeřichu, Volodymyra Zalozieckeho a iných. Autori celkovo zmapovali 41 drevených chrámov. V publikácii sú spomenuté i chrámy, ktorých fotografie sa nezachovali. Jedným z nich je chrám v obci Andrejová v okrese Bardejov.

Na snímke slovensko-ukrajinská kniha Stratené drevené cerkvi severovýchodného Slovenska. Svidník, 29. februára 2020.
Foto: TASR - Maroš Černý


"Vedeli sme o tom, že zhorel. Spamäti, asi o 15 až 20 rokov neskôr, ho istý učiteľ výtvarného umenia namaľoval a obraz sa na dlhé roky stratil. Nakoniec nám pomohol kňaz z obce, ktorý ho našiel na pôjde starej fary," prezradil Džoganík a doplnil, že sa im po vydaní knihy ozývajú starostovia obcí, že sa našli nové fotografie viacerých chrámov. "Je to inšpirácia, aby sme pracovali ďalej buď na rozšírenom vydaní, alebo na novej publikácii," skonštatoval Džoganík.

Druhý z autorov publikácie Mychajlo Syrochman sa architektúrou drevených chrámov zaoberá niekoľko rokov. Pôsobí na Zakarpatskej akadémii umení v Užhorode.

"Postupne sa to zbieralo, nachádzali sa fotografie, materiály a prešiel čas, aby sa to dalo všetko dokopy. Najcennejšie sú fotografie, lebo je možné vidieť, ako tie cerkvi vyzerali. Sú to materiály z kníh, starých kroník a rôznych zdrojov," priblížil Syrochman s tým, že na knihe pracovali približne rok.

Publikáciu vydalo občianske združenie Rusínsko-ukrajinská iniciatíva a z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.