Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Temperamentná herečka Hana Gregorová oslavuje 65 rokov

Na screenshote Youtube jubilantka Hana Gregorová. Foto: Screenshot Youtube

Herečka Hana Gregorová je známa z filmov ako Jedenáste prikázanie (1977), Tisícročná včela (1983) alebo Kára plná bolesti (1985).

Bratislava 20. augusta (TASR) – Slovenská herečka Hana Gregorova oslavuje v nedeľu 20. augusta 65 rokov. Už vyše tridsať rokov žije v Českej republike, pretože jej manželom bol dnes už zosnulý známy český herec Radoslav (Radek) Brzobohatý (1932-2012).

Rodáčka z Bratislavy Hana Gregorová sa narodila 20. augusta 1952. Vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po skončení školy hrala jednu sezónu v Divadle pre deti a mládež v Trnave, odvtedy je na voľnej nohe. Tri roky žila v Jordánsku spolu s manželom, jordánskym lekárom Gassanom a vychovávali dcéru Rolu.

Pri nakrúcaní filmu Noční jazdci (1981) vo Vysokých Tatrách sa zoznámila s českým hercom Radkom Brzobohatým. Pár sa dal nečakane, vášnivo a definitívne dokopy. Obaja herci boli v tom čase zadaní a nie práve nešťastne. Radek Brzobohatý, český sexidol, bol ženatý s českou herečkou Jiřinou Bohdalovou. Obaja sa rozviedli a na jar v roku 1982 sa zosobášili. Začiatkom roku 1983 sa dvojici narodilo ich prvé a jediné spoločné dieťa, syn Ondřej, ktorý je v súčasnosti hercom a hudobníkom.

Herečka Hana Gregorová je známa z filmov ako Jedenáste prikázanie (1977), Tisícročná včela (1983) alebo Kára plná bolesti (1985).

V 90. rokoch 20. storočia sa dala na podnikanie, mala cestovnú kanceláriu, solárium. Od roku 2004 spolu s manželom viedla Divadlo Radka Brzobohatého v Prahe, kde robila manažérku, riaditeľku a zahrala si napríklad v hre Tančiareň. Divadlo v júni 2017 predala Romane Goščíkovej.

V poslednom období účinkovala v slovenských a českých seriáloch ako Panelák (2008), kde stvárnila postavu dôchodkyne Jarmily Švehlovej. Predstavila sa aj v česko-slovenskom seriáli Odsúdené (2009), kde hrala väzenkyňu Janu Lomnickú, ktorú prezývali Nevada, alebo v českom seriáli Přístav (2015, 2016).

Dlhé roky bývala s rodinou v českom meste Říčany, no po smrti manžela, ktorú niesla veľmi ťažko sa herečka Hana Gregorová presťahovala do Prahy.