Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

To najlepšie z Írska

Foto: JVS Group

Show, ktorá oživí tradičný írsky tanec a keltskú hudbu!

Bratislava 2. augusta (OTS) - Veľkolepé predstavenie írskeho tanca a hudby Rhythm of the Dance čoskoro očarí aj Slovensko. Divákom sa predstavia 10. novembra v bratislavskej Inchebe.

Popularita írskeho tanca raketovo vystrelila, keď v roku 1994 organizátori Eurovízie, ktorá sa konala práve v Írsku, zaradili do programu vystúpenie írskych tancov. Jeho moderná podoba vychádza z pôvodných írskych tancov obohatených o step dance. Tanečný súbor Rhythm of the Dance, ktorý vznikol už v roku 1998, naskočil na túto populárnu vlnu moderných írskych tancov. Na tie tradičné však nezanevrel a ich show je vyváženou kombináciou oboch. Pôvodné aj moderné írske tance sú napokon dodnes živou súčasťou írskej kultúry.

Výlet časom
Dvojhodinové predstavenie prevedie publikum bohatou históriou Írska a prenesie ho do starodávnej krajiny druidov aj súčasných dublinských uličiek a pubov. Príbeh začína pri mohyle Newgrange a diváci zažijú magické obdobie prastarých keltských tradícií. Ďalej sa s írskymi imigrantmi vydajú na cestu do Ameriky, kde práve vplyv írskej hudby výrazne ovplyvnil americké country, a nakoniec sa vrátia späť do rodného Írska.

„Slováci majú írsku kultúru a tanec radi. Preto sme sa im rozhodli priniesť tradičné írske predstavenie, ktoré u nás ešte nemali možnosť vidieť. Rhythm of the Dance patrí medzi najstaršie írske súbory a prešli doslova celý svet. Skvelé je, že celé predstavenie sa odohrá naživo, žiadny playback, reálni tanečníci, speváci a hudobníci priamo na pódiu, jednoducho sa na chvíľu ocitneme v Írsku,“ hovorí Zuzana Benediktová, za spoločnosť JVS Group.



Nositelia tradície
Okrem fantastických tanečníkov sa na pódiu objavia aj hudobníci a speváci. Pre írsku hudbu, ktorá vychádza z keltskej kultúry sú typické gajdy, husle, píšťala, akordeón a bodhrán, tradičný írsky rámový bubon. Na predstavení Rhythm of the Dance diváci toto všetko zažijú.

Súčasťou predstavenia je aj sean-nós, čo znamená „v starom štýle“. Spev sean-nós je forma tradičného írskeho spevu bez hudobného sprievodu a v prípade tanca ide často o sólovú formu, kedy tanečník improvizuje na rytmus spevu a dochádza tak živému prepojeniu.

Diváci nepochybne zažijú nezabudnuteľný večer a show, ktorá stojí za to!
Malá ukážka tu.


Na predstavenie Rhythm of the Dance sa môžete tešiť 10. novembra v bratislavskej Inchebe. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal.