Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel hudobník Tony Sheridan, ktorý pomáhal pri štarte Beatles

Tony Sheridan Foto: TASR/Wikipédia

Sheridan vzal mladú kapelu pod svoje krídla, radil jej vo veci výzoru a uviedol ju do americkej R&B scény, kde vtedy pôsobil napríklad Little Richard.

Londýn/Hamburg 18. februára (TASR) - Spevák a gitarista Tony Sheridan, ktorý spolupracoval so skupinou Beatles v jej úplných začiatkoch, zomrel v sobotu vo veku 72 rokov v Hamburgu. Informoval o tom v nedeľu britský denník Telegraph.

Sheridan sa stretol s Johnom Lennonom, Paulom McCartneym, Georgom Harrisonom a Petom Bestom vo vykričanej hamburskej štvrti Reeperbahn začiatkom 60. rokov. Členovia Beatles sa vtedy chodili každý večer po svojich vystúpeniach pozrieť na tie jeho v susednom klube.

Sheridan vzal mladú kapelu pod svoje krídla, radil jej vo veci výzoru, ktorý v tom čase zahŕňal čierne kožené bundy a kovbojské topánky, a uviedol ju do americkej R&B scény, kde vtedy pôsobil napríklad Little Richard. Beatles sa nakoniec stali Sheridanovou sprievodnou kapelou v Top Ten Clube (vystupovali ako Tony Sheridan & The Beat Brothers) a v roku 1961 s ním nahrali skladby ako My Bonnie či When the Saints Go Marching In. Tie sa ocitli na albume Tony Sheridan a The Beatles, ktorý vyšiel mimo Nemecka.

Paul McCartney si na Sheridana stále spomína ako na učiteľa: "Georga Harrisona a Johna Lennona naučil niektoré gitarové techniky a triky." O niekoľko rokov neskôr Sheridan učil hrať aj gitaristu Angusa Younga z austrálskej kapely AC/DC.



Sheridan, označovaný za prvého britského hudobníka hrajúceho na elektrickú gitaru v televízii, sa potom vydal na turné s Chubby Checkerom, Jerry Lee Lewisom a Chuckom Berrym. V roku 1964 vydal sólový album s názvom Just Little Bit of Tony Sheridan, ovplyvnený bluesom a džezom.

V roku 1978 sa Sheridan vrátil do Hamburgu pri príležitosti znovuotvorenia slávneho Star Clubu. V roku 2002 vydal svoj posledný sólový album Vagabond. Vlani, niekoľko týždňov po tom, čo vystúpil v San Diegu, podstúpil v Nemecku operáciu srdca.

Tony Sheridan zanechal manželku Annu a syna zo skoršieho manželstva.