Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Trenčiansky hrad čakajú počas nasledujúcich dvoch rokov zmeny

Na archívnej snímke Trenčiansky hrad. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na hrade zrekonštruujú administratívnu budovu pri vstupe do areálu, pribudne nový samostatný vstup s vlastnou pokladňou, prístupová cyklotrasa a rekonštrukciu podstúpi južné opevnenie.

Trenčín 19. februára (TASR) – Trenčiansky hrad čakajú počas najbližších dvoch rokov zmeny. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ktoré hrad spravuje, doň investuje viac ako 1,8 milióna eur. Ďalších 170.000 eur investuje do hradu zo svojich zdrojov Trenčianske múzeum.

Ako informovala projektová manažérka Trenčianskeho samosprávneho kraja Martina Lamačková, na hrade zrekonštruujú administratívnu budovu pri vstupe do areálu, pribudne nový samostatný vstup s vlastnou pokladňou, prístupová cyklotrasa a rekonštrukciu podstúpi južné opevnenie.

V rámci operačného programu Interreg V-A SK-CZ na projekt s názvom TreBuChet –Trenčín, Bučovice sa k Trenčianskemu hradu vytvorí nová prístupová cesta, ktorá vznikne rekonštrukciou už existujúcej cestnej komunikácie vedúcej cez lesopark Brezina. Archeologický výskum, ako aj rekonštrukciu prístupovej cesty bude realizovať mesto Trenčín. Vybudovanie ďalšieho prístupu automaticky povedie k vytvoreniu nového samostatného vstupu na hrad s vlastnou pokladňou, ktorý sa bude nachádzať v priestoroch južného opevnenia.

„Turistom tak bude k dispozícii výrazne väčšia plocha areálu Trenčianskeho hradu, ako tomu bolo doteraz. Zároveň im bude umožnený vstup do tých časti hradu, ktoré boli pre verejnosť nedostupné. Dve pokladne budú takisto pozitívom najmä pri organizácii podujatí významnejšieho charakteru, keďže sa skráti čakacia doba pri pokladni,“ dodala Lamačková.

Trenčiansky hrad si už roky drží status najnavštevovanejšej expozície Trenčianskeho múzea. To do hradu plánuje tento rok investovať aj z vlastných zdrojov, nielen z pokladnice zriaďovateľa. „Asi za 170.000 eur chceme vymeniť strechu na Delovej bašte aj na Piatej bráne. Modernizáciou prejde aj kamerový systém, na ktorý sa nám podarilo získať časť finančných prostriedkov z Ministerstva vnútra SR. Komplexnú rekonštrukciu podstúpi aj hradná vodáreň. Veľké plány máme aj v oblasti obmeny expozícií a noviniek," prezradil riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.