Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Tretí ročník festivalu Kremnická Jazzda ozdobí legendárny P. Lipa

Na archívnej snímke Peter Lipa. Foto: TASR - Martin Baumann

Festival vznikol v roku 2017 s myšlienkou oživiť atmosférou nabité uličky historického mesta Kremnica letným podujatím.

Kremnica 18. júna (TASR) - Kremnické podniky a ulice budú v piatok 28. júna a v sobotu 29. júna dejiskom tretieho ročníka pouličného džezového festivalu Kremnická Jazzda. "Na festival pozývame hudobníkov naprieč žánrami, ktoré majú niečo dočinenia s džezom. A tých je veľa. Jazzda preto nie je o žánroch, ale o kvalitnej muzike," uviedol hlavný organizátor podujatia Zdeno Gális z občianskeho združenia Kremnica region.

Headlinerom tretieho ročníka Kremnickej Jazzdy bude legenda slovenského džezu Peter Lipa. Vystúpi so svojou kapelou Peter Lipa Band a zahrá prierez najväčších hitov svojho repertoáru. Predskokanom bude skupina Mattia Boyzz, ktorú vedie mladý bubeník Mattia Müller.

"Vrcholom sobotňajšieho večera bude spojenie prešovského funk-džezového saxofonistu Mária "Gapa" Garberu (IMT Smile) s bluesovým gitaristom a spevákom Romanom Mečiarom z Bojníc v kapele Gapa & Mečiar Blues Connection. Poprední slovenskí hudobníci, ktorí spolupracujú s top slovenskou popovou či džezovou špičkou, zahrajú plnokrvný blues a funk," podotkol Gális.

Ako dodal, unikátne prepojenie džezu s organom predstaví koncertný organista, aranžér a skladateľ Marek Štrbák v Kostole svätého Františka. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na vystúpenie spevácky a skladateľky Zuzany Mikulcovej alebo na koncert alternative fusion projektu Trilobeat.

"Do sveta noblesy, elegantných rób a horúcich večierkov v štýle džez – blues – swing – latino nás prenesie kapela Doris Day Band a predstaví sa aj medzinárodné akustické duo Duška, ktoré tvorí džezová speváčka Ági Kazaiová z Budapešti a gitarista – spevák Štefan Uhriňák z Košíc. Uhriňák na Kremnickej Jazzde predstaví aj svoj sólový bluesový projekt Tony Bigmouth Pearson," dodal Gális.

Po dvoch rokoch sa do Kremnice vráti aj kapela Pink Horse, tentoraz ako duo. Popularizátor džezu Martin Uherek s projektom Príbehy jazzu priblíži tento štýl širokej verejnosti. Jazz-house a elektroswing zahrajú dídžeji hrajúci pod značkou Important/SK - DJ Mola a DJ Zwrtoolka. Súčasťou programu bude aj pouličná lekcia swingu tanečníkov z B-Swing.

Okrem hudobného programu organizátori pripravili aj množstvo sprievodného programu, workshopy, tvorivé dielne, rannú rozcvičku, sprievod žiakov Základnej umeleckej školy Jána Levoslava Bellu a vedomostný kvíz na tému hudba.

Festival Kremnická Jazzda vznikol v roku 2017 s myšlienkou oživiť atmosférou nabité uličky historického mesta Kremnica letným podujatím. Festival organizuje občianske združenie Kremnica region – združenie turizmu. Hlavnými partnermi podujatia sú mesto Kremnica, Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj a Oblastná organizácia cestovného ruchu Turiec - Kremnicko.