Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Tri divadelné prasiatka zatancujú a zahrajú aj na hudobných nástrojoch

ripravovaná premiéra rozprávky Tri prasiatka a vlk úžerník v Štátnom divadle v Košiciach na Malej scéne 11. apríla 2012. Foto: TASR/František Iván

Rozprávka Tri prasiatka a vlk úžerník z pera Ľubomíra Feldeka bude podľa tvorcov zmesou jemnej klauniády, ale aj živej hudby.

Košice 11. apríla (TASR) - Zmodernizovaný a veselý titul pre detského diváka prináša Štátne divadlo v Košiciach.

Rozprávka Tri prasiatka a vlk úžerník z pera Ľubomíra Feldeka bude podľa tvorcov zmesou jemnej klauniády, ale aj živej hudby. Prasiatka totiž budú nielen tancovať, spievať, ale i naživo hrať na hudobných nástrojoch - akordeóne, gitare a perkusiách. Premiéra bude v sobotu 14. apríla.

"Je to aj taký malý koncertík okrem divadielka," priblížila dnes na tlačovej konferencii v Košiciach režisérka rozprávky Zoja Zupková. Feldek napísal pôvodnú hru pre deti do 99 rokov. Skúsená režisérka detských bábkových predstavení povedala, že sa zabavia aj rodičia, hra však nie je dvojzmyselná. "Je sústredená hlavne na deti."

Herci budú deti zabávať zhruba 50 minút. Zupková riešila aj scénu. Zaujímavé je, ako sa zhostila domčekov prasiatok. Klasické obydlia zo slamy, prútia a kamenia, vystriedajú periny a vankúše. Posteľ totiž podľa Zupkovej symbolizuje domov. "Je to trošku metafora," vysvetlila.

Autorom hudby je známy hudobník Marián Čekovský. "Naši herci tancujú, hrajú na nástrojoch. Som rád, že sa mi ich podarilo presvedčiť, aby našli energiu kapely a vytvorili prasaciu kapelu," povedal "Čeky". Pesničky podľa neho nie sú pre deti ťažké, sú chytľavé. "Verím tomu, že sa nám podarili detské hity," dodal s úsmevom.

Známy spisovateľ Feldek napísal hru podľa klasickej anglickej rozprávky o troch prasiatkach a vlkovi, ktorý sa ich snaží oklamať. V hlavných úlohách prasiatok Maška, Paška a Nepostraška sa predstavia mladí košickí herci Juraj Zetyák, František Balog a Tomáš Diro. Vlka úžerníka si zahrá Peter Cibula. Dramaturgom je Martin Gazdík, kostýmami prispela Terézia Mojžišová a o pohybovú spoluprácu sa postarala Libuša Bachratá.