Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Týždeň slovenského filmu spestrí desať sprievodných podujatí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Na podujatie Maratón slovenského filmu sa môžu tešiť diváci v 12 mestách, kde ihneď po ocenení spoznajú víťazné filmy v troch najsledovanejších kategóriách – hraný, dokumentárny a animovaný film.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Sviatok slovenského filmu v podobe piatkového (5. 4.) galavečera udeľovania cien Slnko v sieti za vlaňajšiu filmovú tvorbu bude mať v nasledujúcu sobotu dve pokračovania.

Na podujatie Maratón slovenského filmu sa môžu tešiť diváci v 12 mestách, kde ihneď po ocenení spoznajú víťazné filmy v troch najsledovanejších kategóriách – hraný, dokumentárny a animovaný film. Umožní im to sieť kín Cinemax v Banskej Bystrici, Bratislave, Dunajskej Strede, Košiciach, Martine, Nitre, Poprade, Prešove, Skalici, Trenčíne, Trnave a Žiline.

Druhým podujatím je od 6. do 12. apríla Týždeň slovenského filmu v bratislavskom Kine Lumiére s pestrým programom. Diváci uvidia viac ako 30 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré mali vlani premiéru. V sprievodnom programe je ďalších desať tematických podujatí. Bude odovzdaná Cena Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, krst DVD Obrazy proti extrémizmu spojený s diskusiou a projekciou, panelová diskusia o slovenskom hranom a dokumentárnom filme.

"Návštevníci môžu spoznať, ako vzniká tanečný film aj s ukážkami známych tanečníkov. Bude seminár o zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu Rudolfovi Urcovi, masterclass s úspešným filmovým režisérom Jonášom Karáskom, workshop Lity. Pre deti je pripravený filmový kabinet s Mimi a Lízou. Na sprievodné podujatia je vstup voľný," uviedol pre TASR filmový publicista a odborný referent Audiovizuálneho informačného centra Slovenského filmového ústavu Miroslav Ulman.

Podľa neho Týždeň slovenského filmu je prehliadkou toho najlepšieho z domácej tvorby za uplynulý rok. Zámerom podujatia je prezentovať slovenskú tvorbu, žánre a priblížiť verejnosti zákulisie filmovej tvorby. Diváci tak majú jedinečnú príležitosť vytvoriť si komplexný obraz o slovenskej kinematografii.