Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Udelenie filmových cien Slnko v sieti má sprievodné podujatia

Na snímke vľavo riaditeľka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Wanda Adamík Hrycová a vpravo publicista a pracovník Slovenského filmového ústavu Miroslav Ulman počas tlačovej konferencie SFTA k udeľovaniu cien Slnko v sieti 2018, ktoré bude predchádzať prehliadke Týždeň slovenského filmu. V Bratislave 28. marca 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slávnostný galavečer sa uskutoční v Bratislave v piatok 5. apríla, RTVS ho odvysiela na Jednotke v priamom prenose.

Bratislava 28. marca (TASR) – Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) finišuje s prípravami odovzdávania výročných cien Slnko v sieti za vlaňajšiu filmovú tvorbu. Slávnostný galavečer sa uskutoční v Bratislave v piatok 5. apríla, RTVS ho odvysiela na Jednotke v priamom prenose.

"O cenách Slnko v sieti z 33 prihlásených filmov rozhoduje 203 akademikov v dvoch kolách. V prvom nominujú vo všetkých kategóriách troch finalistov a v druhom kole hlasujú o víťazovi," na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave priblížila súťažný systém prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová.

Že to bol veľmi úspešný rok na filmovú tvorbu potvrdil aj Miroslav Ulman zo Slovenského filmového ústavu, ktorý dôsledne každoročne eviduje vznik nových diel.

"Za prvých desať rokov Slovenskej republiky bolo nakrútených 30 dlhometrážnych filmov a vlani 33. Je to aj zásluhou vzniku Audiovizuálneho fondu a koprodukcii z RTVS," zdôvodnil Ulman.

"Podporujeme slovenské filmové aktivity. V tomto roku ich uvedieme v televízii 17. Prvý bude nominovaný film na cenu Tlmočník hneď po spomínanom galavečere, aj keď nevieme, či zvíťazí. Slnku v sieti bude venovaná diskusia Večera s Havranom aj informácie v Kinorame," konštatovala Marta Gajdošíková z RTVS.

Slnko v sieti je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby. Akademici udeľujú toto národné ocenenie v 18 kategóriách. Počas večera bude odovzdaná aj cena za výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácka cena. O nej v online hlasovaní na internetovej stránke https://www.slnkovsieti.sk/divackacena do 31. marca rozhoduje verejnosť.

Slnko v sieti má sprievodné aktivity. "Hneď na druhý deň 6. apríla bude prvýkrát Maratón víťazných filmov v sieti kín Cinemax po celom Slovensku," prezradila Adamík Hrycová. Okrem krajských miest najlepší hraný, dokumentárny a animovaný film uvidia záujemcovia aj v Dunajskej Strede, Martine, Poprade a Skalici.

Druhým sprievodným podujatím je od 6. do 12. apríla Týždeň slovenského filmu v bratislavskom Kine Lumiére. Okrem viac ako 30 filmov, ktoré mali vlani premiéru, je ďalší program v podobe workshopov, masterclass, diskusií či udelenia Ceny Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy.