Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V úlohe Tóna Brtka predviedol Kroner majstrovské herectvo

Na archívnej snímke Jozef Kroner. Foto: TASR

Herec Jozef Kroner bol laureátom mnohých slovenských, českých, maďarských, talianskych, bulharských a iných ocenení.

Bratislava 17. apríla (TASR) – V pondelok 18. apríla uplynie 50 rokov od slávnostnej ceremónie odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied, na ktorej získal Oscara československý film Obchod na korze (1965). Hlavnú úlohu arizátora Tóna Brtka v ňom stvárnil legendárny slovenský herec Jozef Kroner.

Jeho ohromujúci výkon v tragikomickom príbehu z obdobia vojnovej Slovenskej republiky a arizácie židovského majetku mu priniesol svetové uznanie. Herec sa zúčastnil premiéry slávnej drámy v americkom New Yorku, kde mal dokonca prejav. Čítal ho z vopred pripraveného listu, na ktorom mal text foneticky napísaný. Zožal veľký úspech, aj keď anglicky vlastne nevedel. Ďalšie herecké kreácie nezabudnuteľného Jozefa Kronera mu zabezpečili status významnej osobnosti, ktorá bola mimoriadnym prínosom pre slovenskú národnú kinematografiu, divadlo, rozhlas, televíziu a kultúru vôbec.

Jeden z najznámejších slovenských hercov sa narodil 20. marca 1924 v Staškove na severe Slovenska. Učil sa v Považských strojárňach a v Považskej Bystrici ochotnícky hral divadlo. Vynikol najmä v Gorkého dráme Vassa Železnovová a v Gogoľovej Ženbe. Posledná rola mu v roku 1948 vyniesla pozvanie do hereckého súboru divadla v Martine. V rokoch 1956-1984 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

V divadle, filme aj v televízii predviedol Jozef Kroner množstvo bravúrnych výkonov. Presvedčivo vytváral charakterové postavy v komediálnom i vážnom repertoári a veľmi blízke mu boli tragikomédie. Originálny herecký výraz, charakteristická mimika tváre, gestikulácia a typické hlasové zafarbenie vtisli punc neopakovateľnosti mnohým jeho filmovým hrdinom. Okrem spomínaného Tóna Brtka treba spomenúť Adama Krta z Kukučínovej Rysavej jalovice (1970), prostoduchého mládenca Kuba (1965), dobrosrdečného Sváka Ragana z rovnomenného trojdielneho televízneho filmu (1976) alebo umelcove kreácie v seriáloch Slovácko sa nesúdí (1974) a Tisícročná včela (1983).

Herec Jozef Kroner bol laureátom mnohých slovenských, českých, maďarských, talianskych, bulharských a iných ocenení. Zdobila ho Strieborná siréna zo Sorrenta (Taliansko) i Zlatá ruža zo Sofie (Bulharsko), v jednom desaťročí (1969-1979) ho vyznamenali ako herca najobľúbenejšieho, najsympatickejšieho aj najpopulárnejšieho. V 70. rokoch 20. storočia dostal Cenu sympatií Života za hybského zbojníka Pacha (1975). In memoriam sa stal Osobnosťou Kysúc roka 1998. Na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach sa Jozef Kroner ocitol po boku svetových filmových hviezd.

Zomrel 12. marca 1998 v Bratislave, krátko pred svojimi 74. narodeninami.

Dvadsať významných osobností Slovenska založilo krátko po jeho smrti Spoločnosť Jozefa Kronera, ktorej cieľom je pripomínať herecké a ľudské posolstvo tejto významnej hereckej osobnosti. Jednou z jej najdôležitejších aktivít je každoročné udeľovanie Cien Jozefa Kronera.