Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

UMELECKÝ SVET SMÚTI: Vo veku 66 rokov zomrela známa REPEŤÁČKA

Lýdia Volejníčková, archívna snímka. Foto: Facebook Lýdia Volejníčková

Preslávila sa piesňou Keď si sám.

Bratislava 14. júna (TASR) – Vo štvrtok 13. júna po ťažkej chorobe zomrela vo veku 66 rokov speváčka Lýdia Volejníčková. TASR o tom informovala dcéra zosnulej Ivana Volejníčková.

Do povedomia vstúpila v 90. rokoch predovšetkým pôsobením v televíznej hudobnej relácii Repete. "Účinkovala najmä v duetách s Michalom Dočolomanským s piesňami z repertoára Evy Kostolányiovej a toto účinkovanie rozbehlo jej spevácku kariéru," informuje redaktor Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Slovenského rozhlasu (SRo) v Bratislave Martin Jurčo. "V roku 1997 vydala kazetu Lýdia a v roku 1998 CD s názvom Nekončím touto piesňou. Spolupracovala najmä s dirigentom Pavlom Zajačkom, ktorý bol aj autorom i upravovateľom mnohých piesní, ktoré naspievala," doplnil. Na príprave svojich albumov Volejníčková spolupracovala aj s hudobníkom Pavlom Šindlerom.

Preslávila sa piesňou Keď si sám. K jej známym hitom patria aj skladby Smoliar a Haló tam naspievané s Michalom Dočolomanským.




Hudobná kariéra Volejníčkovej sa začala na festivale Zlatá ruža Detva v roku 1976 a neskôr pokračovala vo Vojenskom umeleckom súbore kpt. Jána Nálepku. "Študovala Strednú ekonomickú školu, no táto práca ju nebavila, napokon zvíťazilo spievanie," uviedol Jurčo. Doplnil, že Volejníčková pracovala dlhé roky v redakcii hlavnej spravodajskej relácie SRo Rádiožurnál i v Dome zahraničných Slovákov.

RTVS si Lýdiu Volejníčkovú pripomenie v sobotu v Rádiu Regina. Posledná rozlúčka bude 21. júna o 11.00 h v bratislavskom krematóriu.