Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V ankete Najväčší Slovák bude prvý stredajší večer patriť Jánošíkovi

Ilustračné foto. Foto: Wikipedia

Po jeho premiére bude nasledovať diskusia.

Bratislava 18. februára (TASR) – Celonárodná anketa Najväčší Slovák vstupuje do hlavnej fázy. Počas najbližších desiatich stredajších večerov predstaví RTVS prostredníctvom dokumentov osobnosti nominované do TOP 10. Prvý dokument, odvysielaný v stredu (20.2.), bude venovaný Jurajovi Jánošíkovi. Po jeho premiére bude nasledovať diskusia. TASR informovala Silvia Turnerová z RTVS.

"Napriek skutočnosti, že historický Jánošík žil 25 rokov a zbíjal iba jeden a pol roka, legendárny Jánošík žije už tri storočia! Pre každého Slováka je Jánošík niečím iným a zároveň vlastne vždy tým istým. Pre jedného symbol boja pri nespravodlivosti, pre druhého vychýrený zbojnícky kapitán, pre tretieho možno bezvýznamná historická figúrka zo začiatku 18. storočia, pre štvrtého obyčajný zlodej...," hovorí spisovateľ a kultúrny historik Peter Cabadaj.

O Jurajovi Jánošíkovi bude v diskusii hovoriť napríklad aj etnologička Hana Hlôšková z Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského či historička Diana Duchoňová z Historického ústavu SAV. "Je priam neskutočné sledovať, ako sa z neznámeho zbojníka, ktorého 'kariéra' trvala necelé dva roky, stal nielen symbol zbojníctva na Slovensku, ale aj mýtický ochranca poddaných a predstaviteľ boja za slobodu a spravodlivosť voči spoločenskému zriadeniu," podotkla Duchoňová.

Druhý stredajší večer (27. 2.) bude venovaný Ľudovítovi Štúrovi. Nasledovať bude Peter Sagan (6. 3.), Andrej Hlinka (13. 3.), Anton Srholec (20. 3.), Gustáv Husák (27. 3.), Alexander Dubček (3. 4.), Cyril a Metod (10. 4.), Jozef Gabčík (17. 4.) a Milan Rastislav Štefánik (24. 4.).

Dokument odvysiela Jednotka vždy o 20.30 h, diskusia sa začne o 21.00 h.