Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa predstaví Ballet Folklórico Mexicas

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ballet Folklórico Mexicas je známy nielen v Mexiku, ale predovšetkým za jeho hranicami. V rámci turné vystupovali v Strednej Amerike, Južnej Amerike aj Európe.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Mexický súbor Ballet Folklórico Mexicas si získal vo svete priazeň tisícov divákov. Na Slovensku sa predstaví v stredu 16. novembra v bratislavskom Stredisku kultúry na Vajnorskej 21. "Predvedú bohatý repertoár tradičných regionálnych a národných tancov, ktoré sú právom považované za kultúrnu pýchu Mexika," uviedol pre TASR za organizátorov podujatia PR manažér Branislav Oprala.

Folklórna tanečná skupina Ballet Folklórico Mexicas bola založená v 60. rokoch 20. storočia pod vedením profesora Tomása Sáncheza s víziou zaviesť vzdelávací model, ktorý by obnovil a podporoval hodnoty mexického folklóru. "Súbor je v rámci stredoškolského vzdelávania liahňou mladých talentov," dodáva Oprala k zoskupeniu, ktoré tvorí viac než stovka mladých tanečníkov.

Ballet Folklórico Mexicas je známy nielen v Mexiku, ale predovšetkým za jeho hranicami. V rámci turné vystupovali v Strednej Amerike, Južnej Amerike aj Európe. Delili sa o pódium s Mexico City Philharmonic Orchestra, pravidelne tiež bývajú šampiónmi v národných súťažiach tradičného mexického tanca Huapango.

Po nedávnom štvrtom medzinárodnom turné v Španielsku, Taliansku a Francúzsku prichádzajú na jediný večer aj na Slovensko. "Hostiteľom a moderátorom večera bude známy tanečník a popularizátor latinskoamerickej kultúry na Slovensku Miguel Méndez," avizuje organizátor podujatia. Vstup je voľný.