Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

V galérii v Rožňave predstavia jubilejnú výstavu J. Kušnierovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava Dozrievanie chronologicky mapuje celoživotnú prácu autorky od kópií dvoch renesančných obrazov až po profesionálne vyobrazenie zátiší, vedút Rožňavy pomocou špachtľovej techniky.

Rožňava 30. januára (TASR) - Banícke múzeum v Rožňave v utorok verejnosti predstaví jubilejnú desiatu autorskú výstavu regionálnej výtvarníčky Jany Kušnierovej. Výstava s názvom Dozrievanie je súčasne i prvou výstavou prezentovanou v galérii múzea po jej rekonštrukcii. TASR o tom informovala vedúca oddelenia propagácie múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Kušnierová sa výtvarnému umeniu venuje nepretržite od skorého detstva. S umením bolo úzko prepojené i jej štúdium a profesionálny život pedagogičky. V Baníckom múzeu uvedie svoju v poradí desiatu autorskú výstavu.

"Povedala, že je to pravdepodobne jej posledná výstava, ale ja tomu neverím. Umelec, ktorý žije svojou tvorbou, nikdy neprestane tvoriť. Popularita jej obrazov je tak vysoká, že si viem predstaviť, že, ak by odmietla ďalšiu ucelenú výstavu, ľudia by sa prišli pozrieť i na jej jeden obraz, ktorý je vo fáze dozrievania," skonštatovala kurátorka výstavy Kristína Pakesová.

Výstava Dozrievanie chronologicky mapuje celoživotnú prácu autorky od kópií dvoch renesančných obrazov, na ktorých sa učila maľovať, až po profesionálne vyobrazenie zátiší, vedút Rožňavy pomocou špachtľovej techniky. Výnimočnosť výstavy podľa múzea tkvie i v osobnom odhaľovaní súkromia autorky. "Je to prelom od mládežníckej naivity a radosti smerom k odhaľovaniu zrelej lásky, ktorá je inšpiráciou pre všetky generácie," dodala Hermélyi Gecelovská.

Slávnostné otvorenie výstavy v zrekonštruovanej galérii múzea sa uskutoční v utorok o 16.00 h. Výstava bude pre verejnosť prístupná do 29. marca.