Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Košiciach budú dražiť aj tvorbu Adolfa Hitlera

Fotografia krajinomaľby "A Row of Cottages" (Rad chalúp) od Adolfa Hitlera ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jaroslav Krajňák z aukčnej spoločnosti Darte TASR informoval, že v ponuke nedeľnej (27. 5.) dražbybude vyše 300 umeleckých artefaktov.

Košice 24. mája (TASR) - V Košiciach sa počas nadchádzajúceho víkendu uskutoční dražba obrazov a starožitností. V ponuke aukčnej spoločnosti bude už tretíkrát aj dielo Adolfa Hitlera.

Jaroslav Krajňák z aukčnej spoločnosti Darte TASR informoval, že v ponuke nedeľnej (27. 5.) dražby v Košiciach bude vyše 300 umeleckých artefaktov. Pôjde väčšinou o obrazy významných, ako i menej známych autorov, na svoje si však prídu aj zberatelia starožitností.

"Budeme dražiť napríklad diela Andyho Warhola, ruského maliara Alexeja Kondratoviča Sarvasova, Antona Jasuscha či ďalších predstaviteľov košickej moderny. Chcel by som zdôrazniť, že autormi vyše 150 ponúkaných obrazov budú súčasní, ako aj nežijúci východoslovenskí autori," priblížil Krajňák.

Ako ďalej uviedol, v ponuke košickej dražby bude aj tvorba Adolfa Hitlera. Konkrétne pôjde o obraz, na ktorom je namaľované skalnaté údolie s roklinou. "Poskytla nám ho jedna rakúska rodina. Ide skôr o zberateľskú kuriozitu ako o veľké umelecké dielo," podotkol Krajňák.

Hitlerova tvorba nebude v ponuke spomínanej aukčnej spoločnosti prvý raz. V predchádzajúcom období sa cez ňu vydražili jeho dva obrazy. Posledný z nich získal za viac ako 30.0000 eur zberateľ zo Spojených štátov amerických.