Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach zriadia väzenskú celu

Štátna vedecká knižnica, archívne foto Foto: TASR/S. Písecký

Návštevníci Štátnej vedeckej knižnice budú môcť na vlastné oči vidieť, v akých podmienkach žili odsúdení.

Košice 2. októbra (TASR) - Návštevníci košickej Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Košiciach si budúci rok môžu popri knihách, časopisoch a rôznych výstavách pozrieť aj ukážkovú väzenskú celu. V budove na Pribinovej ulici, ktorá bola v 19. a 20. storočí väzením, ju zriadia v rámci prebiehajúcej rekonštrukcie západného traktu.

Cela so zamrežovaným oknom a dobovým interiérom bude na prvom poschodí, ako to chceli pamiatkari. "Je to malá cela, bude tam pričňa a jednoduché zariadenie. Návštevníci tak budú môcť na vlastné oči vidieť, v akých podmienkach žili odsúdení," uviedla pre TASR vedúca oddelenia výpožičných služieb a študovní ŠVK Štefánia Petercová. Košická knižnica je tak unikátna tým, že sídli v niekdajšej väznici a ešte bude mať aj zachovanú celu.

Objekt na Pribinovej ulici postavili v roku 1878 pre väznicu košickej sedrie, vedeckej knižnici patrí od roku 1992. Tri trakty postupne obnovili, západná časť sa však dostala do havarijného stavu. Jej rekonštrukciou pribudne nový výstavný priestor a študovne s modernými technológiami. Výsledkom bude vznik centra regionálnych štúdií Bibliotheca Cassoviensis. Práce by mali byť hotové začiatkom budúceho roka, keď sa Košice stanú Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK). Na projekt s podporou Ministerstva kultúry SR je vyčlenených 624.580 eur.

"Vznikne tak kultúrne a vzdelávacie centrum s on-line prístupom, v ktorom bude na jednom mieste sústredený unikátny knižničný fond súvisiaci s rozvojom Košíc, cestovným ruchom a miestnou kultúrou," konštatovala Petercová.